Deși aprobarea din partea Primăriei Capitalei pentru pichetările din 2, 4, și 6 octombrie este sub semnul întrebării, noi, SANITAS, vom continua să protestăm, sub diferite forme, până când guvernanții nu vor avea încotro și ne vor asculta!

Apariția Legii 153/2017 a fost prezentată de către reprezentanții Guvernului – și în special de către Ministrul Muncii – ca pe un mare triumf al actualei guvernări. Din perspectiva lor, sistemul de sănătate este sectorul cu cele mai mari beneficii, regina bugetarilor…

Noi, SANITAS, spunem că:
ESTE NORMAL SI CORECT CA TOȚI SALARIAȚII DIN SĂNĂTATE ȘI ASISTENȚĂ SOCIALĂ SĂ PRIMEASCĂ CREȘTEREA SALARIALĂ INTEGRALĂ CU ÎNCEPERE DE LA 1 MARTIE 2018
În prezent, Legea – cadru 153/2017 prevede ca: ” prin excepție de la lit. a), începând cu 1 martie 2018, salariile de bază ale personalului care ocupă funcțiile de medici și de asistenți medicali din unitățile sanitare publice, prevăzute în anexa nr. II cap. I, se majorează la nivelul salariului de bază stabilit potrivit prezentei legi pentru anul 2022; (art. 38, pct.3)”
In opinia SANITAS, acest lucru este INCORECT, INECHITABIL și DISCRIMINATOR!! Aplicarea acestui articol va duce la nemulțumiri, chiar la conflicte în interiorul echipelor medicale. Angajații nu vor putea înțelege de ce muncesc toți laolaltă, însă salarii mărite vor primi, în prima etapă, numai medicii și asistenții, iar celelalte categorii de angajați sunt etapizate până în anul 2022. Se distorsionează grila de salarizare, iar pe parcursul celor cinci ani se va ajunge la situații absolut aberante, în care funcții precum farmacistii, biologii, chimistii, economiști, juriști etc., inclusiv persoane din conducerea unitatilor publice, se vor situa la limita inferioara a grilei de salarizare, cel puțin pentru o perioadă de timp.
Mai mult, guvernanții anunță că fac eforturi pentru depolitizarea sistemului de sanatate și asistență socială; ori, în acest caz, este anormal să promoveze un sistem de salarizare în care se ajunge ca personalul de conducere să aibă un salariu mai mic decât cel de execuție (chiar dacă această situație se reglează doar parțial în 2022!!)
Și, in nici un caz, nu vom mai putea vorbi, timp de cinci ani, de respectarea unui sistem de valori in domeniu sau de aprecierea corectă a valorii muncii depuse.
Federația SANITAS are membri din toate categoriile profesionale și este normal să cerem creșteri salariale echitabile pentru toți și aplicate integral, de la aceeași dată. În opinia noastră, toate profesiile sunt importante: și medicul, și asistentul, și infirmierul, și economistul din spital, și farmacistul, și bucătarul etc. De aceea, nu putem accepta tratamente salariale diferențiate timp de cinci ani!

Dacă argumentele SANITAS ți se par corecte,
SEMNEAZĂ PETITIA ON-LINE PENTRU DECLANȘAREA GREVEI GENERALE!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *