Federatia Sanitas din Romania

Fogolyán Kristóf (1878-1954)

FOGOLYÁN KRISTÓF

“Îngerul alb” din Sfântu Gheorghe.
(n. 3 iunie 1878, Sfântu Gheorghe – d. 22 aprilie 1954, Sfântu Gheorghe)

Și-a dedicat întreaga activitate profesională construirii și dezvoltării unei rețele de ocrotire a sănătății în orașul natal, în care să poată oferi servicii medicale la cele mai înalte standarde ale timpului său. În spitalul din Sfântul Gheorghe, pe care l-a coordonat aproape o viață, își găseau salvarea și cei cu dare de mână, și cei săraci. Oamenii îl numeau, în taină, ”Îngerul alb”! A administrat spitalul local de campanie al Crucii Roșii în timpul Primului Război Mondial. Orașul îi cinstește memoria doctorului Fogolyán Kristófși dă numele său Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe.

Fogolyán Kristóf a absolvit şcoala elementară în oraşul natal, continuându-şi studiile la Liceul de Stat din Sibiu, pentru a-şi însuşi bine şi limba germană, după care s-a înscris la Facultatea de Medicină a Universităţii ”Ferencz József” din Cluj.

Începând din 1 iunie 1901, în calitate de medic rezident, a fost numit stagiar la clinica medicală.  Diploma de chirurg a obţinut-o la Cluj, în acelaşi an, iar în anul 1902 i-a fost conferit titlul de doctor medic. La Cluj a rămas încă un an şi, la Clinica de Chirurgie de aici, şi-a dat examentul de specialitate în chirurgie, respectiv de medic operator.

A plecat la Berlin, unde a studiat obstetrica, apoi la Dresda, unde a terminat cursul de mamoş (la Institutul Regal pentru Pregătirea Moaşelor)şi şi-a îmbogăţit cunoştinţele de histologie şi de laborator Ulterior, a parcurs stagii de pregătire în alte orașe germane pentru a dobândi cunoașterea necesară și în alte specialități:  dermatologie şi venerologie, citoscopie, chirurgie, pediatrie; tot aicişi-a însuşit tehnica intubaţiei laringiene.

În 1904 se angajează în Ungaria pe post de medic chirurg. În 1906, primeşte invitaţia Spitalului din Sfântu Gheorghe de a profesa în spitalul din localitate, și astfel doctorul Fogolyán Kristófse întoarce acasă. Aici începe să facă schimbări: la propunerea sa se reorganizează activitatea în spital, se cumpără instrumentar nou și, în momentul în care se ivește posibilitatea extinderii unității medicale se implică inclusiv în planurile arhitecturale ale viitoarei construcții.

În anul 1911 a devenit directorul spitalului, fiind şi medic orăşenesc de sănătate publică. Spitalul a început astfel o perioadă de dezvoltare vertiginoasă. Izbucnirea Primului Război Mondial a împiedicat construirea spitalului nou, în sistem de pavilioane, aşa cum îşi dorea directorul Fogolyán, care, în timpul războiului a administrat şi spitalul Crucii Roşii. Drept recunoaştere a muncii depuse, i-a fost decernată decoraţia Crucea Roşie clasa a II-a.

În perioada 1918-1920 a finanţat el însuşi funcţionarea spitalului şi a ajutat mulţi bolnavi săraci. Se zvoneşte că bolnavii îl numeau “Îngerul Alb”.În Sfântu Gheorghe, asistenţa medicală de specialitate era acordată doar de doctorul Fogolyán.

Începând din 1923, i s-au revizuit anual cunoştinţele şi capacitatea profesională, în 1935 fiind disponibilizat din pricina nivelului necorespunzător al limbii. Activitatea şi-a continuat-o în maternitatea particulară.

În anul 1936 a fost transferat ca medic primar la Târgu Secuiesc, de unde, după câteva luni se reîntoarce să profeseze la Sfântu Gheorghe. În anul 1940 redevine directorul spitalului orășenesc şi continuă vechiul său proiect de dezvoltare a instituției. Visul său era crearea unei reţele de ocrotire a mamei şi copilului. După naţionalizarea spitalelor, din 1948, până în anul 1953, a lucrat în ambulatoriu, aici încheindu-şi activitatea. Un an mai târziu, în 1954, doctorul  Fogolyán pierde lupta cu o boală necruțătoare.

Fogolyán Kristófa fost preşedintele Camerei Judeţene a Medicilor şi a fost decorat cu Crucea de Ofiţer a Ordinului Coroana României.

A avut o vastă cultură muzicală, era pasionat de arte plastice şi istorie. A fost un mare protector al artiştilor. În anul 1927 l-a adus la Sfântu Gheorghe pe Béla Bartók, compozitor şi pianist, reprezentant de seamă al muzicii clasice, care se îmbolnăvise la Braşov. I-a fost medic curant şi, după vindecare, l-a convins pe Bartók să dea un recital la Sfântu Gheorghe.

(surse: spitfog.ro, covasnamedia.ro)