Federatia Sanitas din Romania

REZULTATELE SONDAJULUI DE OPINIE privind modul în care sunt respectate drepturile angajaților din medicina preșcolară/școlară/universitară. Partea a II-a

Salariații care își desfășoară activitatea în cabinetele școlare, deși sunt angajați ai primăriei sau ai unor structuri cu personalitate juridică din subordinea primăriei, au fondul de salarii asigurat prin transfer de la bugetul de stat, prin Ministerul Sănătății. Această facilitate creează un grad de confuzie la nivel local, deoarece reprezentanții administrației locale consideră, probabil, că toate drepturile ce se acordă prin lege salariaților din medicina școlară trebuie să fie asigurate din aceeași sursă.

Legea instituie OBLIGAȚIA ANGAJATORULUI de a acorda voucherele de vacanță, aceasta fiind, în fapt, expresia contribuției pe care unitatea angajatoare o are la stimularea și refacerea capacității de muncă a propriilor săi angajați. În consecință, instituția administrativă locală așteaptă, în mod artificial, transferul sumelor de la bugetul de stat pentru a asigura acest drept. Sumele necesare acordării voucherelor de vacanță trebuie prevăzute în bugetul angajatorului, și nu al ordonatorului principal de credite!

Din analiza răspunsurilor la întrebarea ”Vi s-au acordat voucherele de vacanță valabile pentru anul 2017 – 2018?” constatăm că 70% dintre angajați nu au beneficiat de acest drept, ceea ce reflectă un grad mic de preocupare al autorităților publice locale pentru asigurarea bunăstării angajaților din medicina școlară.

În ciuda intervențiilor repetate ale Federației SANITAS pe lângă Ministerul Sănătății pentru clarificarea aspectelor administrative ce țin de acordarea voucherelor de vacanță, se pare că lucrurile nu au fost suficient însușite de către autoritățile locale. Mai mult, conform informațiilor transmise de unele organizații SANITAS din teritoriu, în unele primării, angajații proprii au primit voucherele de vacanță, iar salariaților din cabinetele școlare le-a fost refuzat acest drept. Așadar, în aceste situații, nu mai poate fi vorba de confuzie, ci chiar de rea-voință, în contextul în care toate clarificările transmise de Ministerul Sănătății indică obligativitatea acordării acestor vouchere din bugetele proprii ale angajatorilor. 

Toate demersurile sindicale ale liderilor SANITAS, întreprinse atât la nivel central cât și la nivel local, au condus, pe parcursul anului 2019, la o îmbunătățire destul de scăzută: 60% dintre respondenți au răspuns negativ la întrebarea ”Vi s-au acordat voucherele de vacanță valabile pentru anul 2019?”.  

Rezultatul indică slaba preocupare a instituțiilor administrației publice locale de a îndrepta această situație și implicit, o intenție scazută de a da curs obligațiilor legale. Și aceasta, în ciuda faptului că OUG 114/2018 reafirmă obligația legală A ANGAJATORILOR de acordare a voucherelor de vacanță.

În acest context, singura cale de valorificare a drepturilor neacordate pe parcursul acestor ani rămâne sesizarea instanțelor de judecată. Exista deja numeroase acțiuni pe rolul instanțelor, inițiate de SANITAS, unele soluționate favorabil.