Federatia Sanitas din Romania

Comunicat de presă: Guvernul României este vinovat de adâncirea crizei sanitare și de încălcarea drepturilor constituționale ale angajaților din Sănătate și Asistență socială

București, 4 octombrie 2021. Federația Sanitas acuză Guvernul de escaladarea crizei pandemice, economice și sociale în care se afundă societatea românească. Ultimele luni au dovedit că obiectivele acțiunilor guvernamentale urmăresc în special câștigarea luptei politice în interiorul partidelor de guvernământ și satisfacerea unor interese individuale și de grup, fără a găsi soluții pentru marile probleme cu care se confruntă România: valul 4 al pandemiei care face din ce în ce mai multe victime; un sistem sanitar afectat de lipsa resurselor și care funcționează cu un personal subdimensionat și epuizat; măsuri legislative care limitează drepturile fundamentale ale cetățenilor și care facilitează abuzuri în domeniul relațiilor de muncă; o economie care crește doar pe hârtie și în declarațiile politice.

Consiliul Național al Federației Sanitas din România a decis declanșarea unor forme de protest  împotriva guvernului, care se dovedește incapabil să gestioneze criza generalizată a societății noastre și care știe să ofere doar promisiuni fără acoperire. Revendicările Federației Sanitas sunt:

  1. Asigurarea sumelor necesare pentru desfăşurarea activităţii în condiţii de siguranţă în unitățile sanitare și cele de asistență socială pentru trimestrul IV. În lipsa unei strategii de investiții urgente în infrastructura spitalicească, Guvernul pune în pericol deopotrivă viaţa pacienţilor şi a lucrătorilor din cele două sisteme.

Peste 100 de membri Sanitas au depus astăzi, 4 octombrie 2021, memorii la Guvernul României pentru a protesta împotriva situației grave în care se află, în plină pandemie de Covid, sistemul sanitar și cel de asistență socială, chiar dacă reglementările din pandemie îngrădesc drastic participarea la manifestații de stradă.

În lume, data de 7 octombrie marchează Ziua Internațională a Muncii Decente. În săptămâna Muncii Decente, Federația Sanitas reacționează împotriva unui guvern care, prin măsurile anunțate, nu face decât să limiteze drepturile constituționale ale angajaților din Sănătate și Asistență socială, să încalce drepturile legale în domeniul relațiilor de muncă și să adâncească haosul politic și administrativ pe care l-a generat de mai bine de un an.

Consiliul Național al Federației SANITAS