Newsletter Iulie 2025
În perioada 22-25 iunie 2025 a avut loc la Madrid o vizită de studiu în cadrul proiectului “Parteneriat și dialog social consolidat pentru o piață a muncii în beneficiul angajaților din Sănătate și Asistență socială” (cod proiect 309745), proiect cofinanțat din Fondul Social European Plus.
A fost un schimb de experiență interesant și benefic, care s-a desfășurat pe mai multe paliere, fiind abordate atât subiecte legate de activitatea sindicală (văzută din perspectiva unei organizații naționale care reprezintă lucrătorii din sistemul sanitar spaniol) cât și particularități ale sistemului de sănătate din această țară. Colegii de la CCOO ne-au prezentat o mulțime de informații și date despre:
- evoluția în timp a mișcării sindicale din Spania;
- modul de organizare și finanțare a organizațiilor sindicale, modul în care se fac alegerile și cum se stabilește reprezentativitatea, având în vedere și specificul statului spaniol din punct de vedere al autonomiei regionale;
- cum se desfășoară negocierile colective;
- ce anume se negociază în convențiile care se încheie la nivel național și la nivelul comunităților autonome;
- particularitățile sistemului de sănătate public și privat din punct de vedere al finanțării, al deficitului de personal, al negocierilor colective și al asigurării serviciilor de sănătate;
- drepturile de bază ale personalului angajat și drepturile de care beneficiază personalul în mod suplimentar.
În agenda vizitei a fost inclusă și o vizită la unul dintre cele mai mari unități spitalicești – Spitalul Universitar Gregorio Maranon din Madrid.
Spitalul are în componența sa 1500 de paturi, 8000 de angajați și funcționează în sistem pavilionar; dispune de un singur bloc operator cu 40 de săli de operație, amplasate într-un singur corp de clădire, care deservește toate specialitățile chirurgicale.
Structura paraclinică este amplasată în alte două clădiri; toate pavilioanele sunt interconectate prin tuneluri subterane prin care se asigură și deplasarea pacienților în vederea investigațiilor medicale.
La acest schimb de experiență au participat 10 persoane: reprezentanți ai Federaţiei SANITAS, ai Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, precum şi membri de sindicat selectaţi din grupul ţintă al proiectului.
În cadrul aceluiași proiect derulat de Federația SANITAS în parteneriat cu Ministerul Muncii, în toamna acestui an vom continua schimbul de bune practici – de data aceasta în România; vom fi onoraţi să fim gazdă pentru colegii noştri din Spania, respectiv reprezentanţii Confederación Sindical de Comisiones Obreras (CCOO) cu care vom semna şi un Acord de cooperare transnaţional.