Leon Ballif (1892-1967)

0
3071

LEON BALLIF

Creatorul primului serviciu de neurochirurgie din România.
(n. 18 februarie 1892, Ţibăneşti, judeţul Iaşi – d. 18 mai 1967, Iaşi)

Medic psihiatru, profesor universitar la Facultatea de Medicină din Iași, rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași între anii 1947-1948, director al Spitalului „Socola” și unul din reprezentanții de seamă ai școlii de psihiatrie de la „Socola”

Leon Ballif a urmat cursurile Liceului Naţional din Iaşi, obţinând bacalaureatul în anul 1910. A făcut studiile medicale la Facultatea de Medicină din Iaşi.

În perioada 1910-1911 îndeplineşte serviciul militar la Regimentul 4 Vânători, apoi participă la Campania din 1913 a Războiului Balcanic şi la primul Război Mondial cu gradul de medic căpitan.

A devenit doctor în medicină în anul 1919, an în care şi-a început şi cariera universitară, ca asistent la Catedra de Fiziologie a Facultăţii de Medicină; interesat fiind în mod special de bolile mintale, dr. Ballif obţine, în același an, un post de medic secundar la Spitalul “Sf. Spiridon” din Iaşi, fiind discipolul academicianului C.I. Parhon.

Bursier al Fundaţiei Rockfeller, pleacă pentru un an (1924-1925) la Oxford şi Cambridge, unde studiază fiziologia nervoasă.

Leon Ballif se reîntoarce în ţară şi devine medic primar la Spitalul Socola (1925 – 1928), ulterior devenind directorul spitalului, până în anul 1953.

În paralel, își continuă cariera universitară: şef de lucrări la Catedra de Fiziologie în anul 1926; conferenţiar de Semiologie medicală (1931); profesor titular la Catedra de boli mintale şi nervoase (1933). Timp de doi ani, între 1946 şi 1948, a fost rector al Universităţii din Iaşi.

În anul 1933 pune bazele primului serviciu de neurochirurgie din România, împreună cu medicul neurochirurg Alexandru Moruzi, profesor universitar la Facultatea de Medicină din Iaşi.

În decursul carierei sale, Leon Ballif a făcut cercetări de neurofiziologie, biomedicale şi terapeutice, de endocrinologie, neurologie, patologia vârstelor, psihiatrie social, ingieno-mentală şi organizare a asistenţei bolnavilor psihic.

Sub conducerea sa, s-a introdus la Iaşi, pentru prima dată, asocierea preparatelor penicilinice la piroterapia malarică în tratamentul şi studiul clinic al sifilisului nervos. Cercetările şi studiile sale in acest domeniu au fost publicate în reviste de specialitate din ţară şi străinătate.

Leon Ballif a dezvoltat “Şcoala de psihiatrie de la Socola” şi a făcut-o cunoscută pe plan naţional şi internaţional. Graţie eforturilor sale, Spitalul Socola a fost dotat cu un laborator de explorări funcţionale, cu o bibliotecă medicală, iar în anul 1933 a fost amenajată clădirea pentru “staţia de malarioterapie”, La inițiativa și sub îndrumarea doctorului Leon Ballif, la „Socola”, a fost înființat, după 1948, un serviciu de neuropsihiatrie infantilă.

Dr. Leon Ballif a publicat peste 400 de lucrări, majoritatea lor stând la baza direcţiilor imprimate psihiatriei româneşti. A consacrat un amplu volum de cercetări malarioterapiei.

A fost membru al Societăţii de Medici şi Naturalişti din Iaşi, al Societăţii de Biologie, al Societăţii de Pediatrie, al Societăţii de Chimie biologică, al Societăţii de Neurologie, Psihiatrie, Psihologie şi Endocrinologie şi al “American Association for the Study of the Feeble-Minded”.

A fost decorat cu Ordinul “Bărbăţie şi Credinţă “ în 1913, cu Ordinul “Steaua României cu spade”, cu grad de cavaler, Ordinul “Coroana României”, în grad de comandor, medalia “Victoria Marelui Război pentru Civilizaţie” (1916-1921).

(surse: blog.socola.eu; viata-medicala.ro; ro.wikipedia.org)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *