Maria Cicherschi-Ropală (1881-1973)

0
3349

 MARIA CICHERSCHI-ROPALĂ

Prima femeie medic legist din Europa.
(n. 18 decembrie1881, Iaşi – d. 10 august 1973, Bucureşti)

Maria Ropală a absolvit Liceul de Fete “Oltea Doamna” din Iaşi în anul 1902 şi a urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Iaşi. În anul 1907 a obţinut titlul de doctor în medicină cu teza Contribuţiuni la studiul biologic al criminalităţii femenine sub aspect medico-legal, realizată sub conducerea şi îndrumarea profesorului George Bogdan – preşedintele Societăţii de Medici şi Naturalişti din Iaşi, concentrându-se în cercetarea ei exclusiv pe partea feminină a societăţii şi aducând astfel o contribuţie importantă în studiile de gen.
A lucrat în laboratorul de hidroterapie al băilor din Slănic Moldova, a fost medic la Oltu de Sus, în judeţul Argeş, la Perieţi, în judeţul Olt, la Balaci, în judeţul Teleorman, a activat în cadrul Societăţii de Cruce Roşie a doamnelor din România, în campanile căreia s-a implicat, şi s-a înrolat medic pe front. În anul 1919 a fost numită asistent la Catedra de Medicină Legală a Facultăţii de Medicină din Iaşi.

A urmat stagii de perfecţionare la Paris, în anul 1927, cu profesorii Victor Balthazard, în medicina legală, şi Henri Claude, în psihiatrie legală. La întoarcerea în ţară, a fost numită şef de lucrări şi medic legist al Tribunalului Iaşi. A participat la elaborarea primului tratat de medicină legală al profesorului Bogdan.
În anul 1930, după moartea mentorului său, profesorul George Bogdan, a preluat conducerea laboratorului, continuându-şi activitatea didactică şi devenind membru al Societăţii de Medicină Legală. Maria Cicherschi-Ropală a avut o activitate intensă, a fost pe front, a combătut cu succes epidemiile de tifos exantematic şi febră recurentă, a călătorit mult, a avut contact cu numeroşi infractori şi criminali şi a condus investigaţii de anvergură. Doctorul Cicherschi a publicat studii în diverse reviste internaţionale şi a fost coautor la un manual de medicină legală. A fost membră a Societăţii Franceze de Medicină Legală.

Se pare că, în anul in care Maria Cicherschi-Ropală şi-a obţinut titlul de doctor, nu exista nicio alta femeie în lume cu această profesie.
(surse: wikipedia.org; a1.ro, https://a1.ro/news/inedit/povestea-frumoasei-maria-prima-femeie-ce-taia-in-carne-moarta-renunta-cat-tinea-lumina-zilei-la-parfumul-coty-in-schimbul-mirosului-de-cloroform-la-penseta-pentru-a-manui-bisturiul-id593483.html)

Ziarul ”Lumea”: din 15 aprilie 1935 scria:
„Dna dr. Cicherschi, în calitate de auxiliară a Parchetului, primește 8000 lei lunar; dar nici cu 80000 nu s-ar putea plăti sacrificiul făcut de o femeie, foarte femeie, cum e dna dr. Ropală, de a renunța, cât ține lumina zilei, la parfumul Coty în schimbul mirosului de cloroform, la pensetă pentru a mânui bisturiul, a lăpăda mănușile muschetari, pentru a-și ascunde mâinile în greoaiele mănuși de cauciuc, și a renunța la hârtia rose pentru a nu scrie decât certificate medicale și autorizațiuni de înmormântare!​”. (articolul ”Raport medico-legal”, publicat în ziarul „Lumea“, din 15 aprilie 1935, la rubrica „Ochiul Lumei“, menționat de site-ul www.a1.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *