Federația SANITAS respinge, în continuare, ideea guvernului de a transfera contribuțiile sociale de la angajator la angajat

1
2737

COMUNICAT DE PRESĂ

FEDERAȚIA SANITAS RESPINGE, ÎN CONTINUARE, IDEEA GUVERNULUI DE A TRANSFERA CONTRIBUȚIILE SOCIALE DE LA ANGAJATOR LA ANGAJAT 

Federația SANITAS a participat astăzi, 20 septembrie, la discuțiile de la Palatul Victoria, în cadrul unei întâlniri inițiate de vicepremierul Ion Marcel Ciolacu, principalul subiect fiind proiectul de lege care vizează trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. La dialog au fost prezenți mai mulți miniștri ai cabinetului Tudose – ministrul Sănătății, al Finanțelor Publice, al Justiției, al Muncii și cel al Dialogului Social, faţă în față cu reprezentanții confederațiilor sindicale reprezentative din România.

Federația SANITAS continuă să respingă ideea transferului C.A.S. și C.A.S.S. în sarcina angajaților, afirmând că această măsură va afecta veniturile nete ale salariaților. În condițiile în care, nici până la acest moment, guvernanții nu au fost capabili să prezinte partenerilor sociali un draft de act normativ în care să explice clar cum va funcționa acest mecanism, argumentele prezentate de partea guvernamentală nu au nici un fundament consistent.

Simplele afirmații, conform cărora trecerea contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului în cea a angajaților nu va genera efecte negative asupra veniturilor salariaților, nu ne mai conving. Degeaba ne spun guvernanții că această măsură va conduce la o mai bună colectare a veniturilor fiscale, că vor crește veniturile la bugetul de stat și că se va mări punctul de pensie! Atât timp cât nu vom vedea un draft de act normativ pe care să-l analizăm, atât timp cât nu vom primi o explicație clară despre modul în care se va face această trecere și despre modul în care vor fi coroborate modificările la Codul fiscal cu noua Lege 153/2017, nu mai credem nimic.” a declarat Leonard Bărăscu, președintele Federației SANITAS.

În continuare, Federația SANITAS cere ca cele două subiecte – salarizarea personalului din sistemul bugetar și trecerea contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului – să fie tratate în mod distinct, în acte normative care să nu producă efecte care se pot anula reciproc. ”În opinia noastră, este corect ca angajatorul să transfere în salariul brut al  angajatului cuantumul contribuțiilor sociale datorate, astfel încât salariul net să nu fie afectat, iar creșterea salarială de 25%, deja legiferată, să rămână creștere reală! Nu este normal, nu este corect față de angajați, ca mărirea salariului să fie anulată de trecerea CAS și CASS în sarcina angajatului!” a explicat Iulian Pope, prim-vicepreședinte al Federației SANITAS.

În cadrul aceleiași întâlniri, reprezentanții SANITAS au reluat discuția privind aplicarea Legii – cadru nr. 153/2017 în ”Sănătate și Asistență socială”. Contrar calculelor și argumentelor SANITAS, guvernanții continuă să afirme că în aceste domenii vor crește toate veniturile nete. ”Suntem total nemulțumiți de faptul că reprezentanții guvernamentali ignoră argumentele noastre, calculele făcute pe situații reale din spitale și instituții de asistență socială, situații pe care le cunoaștem mai bine decât orice funcționar din minister, care a pierdut legătura cu realitatea din sănătate! Cerem în continuare ca Legea 153/2017 să fie corectată și completată și vom cere acest lucru prin orice mijloace legale, inclusiv prin formele de protest pe care Consiliul Național Sanitas le-a decis pentru perioada următoare!”, a declarat Leonard Bărăscu, președintele Federației SANITAS.

La solicitarea SANITAS, în zilele următoare vor avea loc întâlniri tehnice la Ministerul Sănătății și la Ministerul Muncii, în care vor fi reanalizate și argumentate cererile Federației de modificare a Legii-cadru nr. 153/2017, în contextul efectelor generate de intenția guvernului de a introduce noul mecanism de trecere a contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. 

#Biroul Operativ al Federației Sanitas din România

1 COMENTARIU

  1. Nu sunt de acord cu transferarea contributiilor sociale de la angajator la angajat. Si daca se face atunci sa se mareasca salariile exact cu suma corespunzatoare in plus peste marirea de salariu promisa in 2018. Daca s-a promis 25% in martie 2018 sa creasca salariul cu 25 % + suma corespunzatoare contributiilor sociale . Daca nu se face asa cresterea salariala e o minciuna , se da cu o mana si se ia cu alta. La fel si cu tichetele … Se abroga legea tichetelor la 01.01 2018 si se promite o indemizatie de hrana de la 01 .12.2018…. ceea ce inseamna ca in anul 2018 nu mai avem dreptul la nimic … De ce ? De ce nu se da indemizatia de hrana tot de la 01.01 2018 ? Sau sa se lase in continuare tichetele Inca un exemplu de dau cu o mana iau cu alta – rezultat zero; Se promite ca se da dar de fapt se taie . Cu taiatul se grabesc dar cu promisiunile nu se grabesc , pana se gandesc cum sa aplice promisiunile trec luni , ani

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *