Ministerul Sănătăţii modifică proiectul Regulamentului de sporuri

4
61888

Ministerul Sănătăţii a revenit asupra Regulamentului de sporuri, astfel încât la această dată la secţiunea „Transparenţă decizională” a site-ului propriu putem regăsi varianta actualizată la data de 14 martie 2018 a proiectului de Hotărâre privind regulamentul de sporuri.

În acest context, putem observa că potrivit art. 19 (articol nou introdus): „ În cursul anului 2018 sporurile se acordă cu respectarea cuantumurilor stabilite pe funcții, grade și trepte profesionale în Anexa nr.10 la prezenta hotărâre.”

Potrivit noilor modificări, în acest an regulamentul de sporuri ar urma să intre în vigoare doar cu jumătate de măsură, limitându-se de fapt acordarea propriu-zisă a procentelor stabilite în regulament.

Facem precizarea că Anexa 10 se referă doar la sistemul sanitar nu şi la cel de Asistenţă socială reglementat de Anexa 9.

Din declaraţiile Ministrului Sănătăţii rezultă că s-au avut în vedere câteva principii la elaborarea Anexei 10:

 1. Menţinerea cuantumului sporurilor aflate în plată la acest moment pentru categoriile profesionale care nu beneficiază de majorări salariale pe parcursul anului 2018 (farmacişti, biologi, chimişti, psihologi, infirmiere brancardieri, personal TESA, etc).
 2. Cuantumurile sporurilor prevăzute pentru categoriile profesionale care beneficiază de creşterea salariilor de bază începând cu 1 martie 2018 (medici şi asistenţi medicali) nu se stabilesc prin aplicarea procentelor prevăzute în anexele 1 – 8 la salariul de bază actual. Această abordare încetineşte ritmul de creştere aşteptat, însă asigură totuşi o creştere a venitului realizat raportat la luna anterioară.
 3. Locurile de muncă care nu au beneficiat de sporuri potrivit vechiului regulament, dar sunt introduse în anexele 1 – 8,  vor putea primi sporuri de la 1 martie 2018, potrivit Anexei 10.

Anexele pot fi vizualizate aici:
|
Anexa 10 – Unitati CliniceAnexa 10 – Neclinice


|
Anexa 10 – Ambulanta, UPU, ATI


|
Anexa 10 – Anatomie Patologica

4 COMENTARII

 1. Exemplu de aberatie din Anexa 10:
  spor 85% – medic primar gradatia 5 2388 lei (in fapt 15.3%)
  – farmacist primar gradatia 5 5970 lei (in fapt 103%)
  – asistent medical principal PL gradatia 5 3026 lei (in fapt 62.3%)
  Sa intelegem ca sintagma „spor 85%” e un fel de marca inregistrata si ca greul activitatii medicale si cel mai mare risc il are farmacistul.
  Iar in minunata anexa 10 personalul TESA nu apare.

  • Faza asta cu farmacistii e o incercare de rectificare a unei erori din lege care nu mai poate fi corectata altfel. Pe vechea lege, raportul salarial medic primar / farmacist primar era 1/1. Pe noua lege este 1 / 0,40. Însa, stati linistit, este doar praf in ochi!!! Un farmacist nu poate obtine, conform celorlalte anexe (1 – 8), un spor mai mare de 10%, asa ca simplul fapt ca este specificat la toate categoriile de sporuri pana la 85% este doar o intoxicare.

 2. Nu e doar aberant… e halucinant , imposibil de inteles si de explicat !! La cuantumul de 75% ( unde speram din toata inima ca vor fi si medicii chirurgi de toate specialitatile , care aveau – hei , stie cineva !! 15%,- dar ii pun sa numere orele de sala, ca pe nicio alta specialitate, avem urmatoarele sume – medic primar gr5 – 2107 , farmacist primar- 5268, moasa principala -2869si as med 2006 … !! Fara diferentiere in baza de salarizare pentru specialitati medicale si chirurgicale vom vedea cine se mai specializeaza 5-7 ani pt chirurgie cardio vasculara, neurochirrgie , obst ginecologie , ORL , etc… Daca nici acum medicii de specialitate chirurgicala nu zic nimic, atunci nu mai exista speranta pt tara aceasta…

 3. Si oricum, pe sit-ul ministerului este la capitolul transparenta, o alta versiune a anexei 10, unde sporurile medicului si asistentelor sunt considerabil crescute. Ce este pe pagina SANITAS nu este de actualitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *