Alexandru Obregia (1860-1937)

0
3710

ALEXANDRU OBREGIA

Medic psihiatru, inițiatorul ridicării Spitalului de Psihiatrie din București, care-i poartă astăzi numele.
(n. 20 iulie 1860, Iaşi – d. 24 iulie 1937, Bucureşti)

Profesorul Obregia spunea: “N-am pronunţat niciodată cuvântul nebun şi nici măcar alienat. Nu ştiu dacă termenul bolnav e cel mai potrivit. Poate că e mai cuminte să spunem chinuit.”

Alexandru Obregia a fost medic psihiatru şi profesor universitar, titularul Catedrei de Psihiatrie şi Clinica bolilor mintale din cadrul Facultăţii de Medicină din Bucureşti, în perioada 1910-1924.

A fost elevul profesorului dr. Alexandru Suţu şi a studiat morfologia sistemului nervos, schizofrenia şi paralizia generală. A introdus puncţia suboccipitală în practica neurologică.

Povestea spitalului care-i poartă astăzi numele a început în 1906, când profesorul Alexandru Obregia și primul-ministru Gheorghe Grigore Cantacuzino (”Nababul”) au propus o lege pentru înființarea unui ospiciu pentru alienați lângă București, pe un teren deținut de Eforia Spitalelor Civile, între Filaret și Văcărești. În 10 martie 1906, prin lege se alocă suma de 2.500.000 lei pentru ”clădirea unui ospiciu pentru alienați”, cu condiția ca întreaga construcție să fie ridicată în următorii doi ani.

Profesorul Obregia (11 decembrie 1860 – 24 iulie 1937) este cel care luptă pentru aprobarea construcţiei, participă direct la realizarea planurilor de proiectare și decide structura de organizare, în calitatea sa de director superior tehnic și administrativ al instituției. Spitalul a fost gândit ca cel mai mare din România și printre primele din Europa – avea 34 de pavilioane, cu 2.000 de paturi. Primul Război Mondial întârzie inaugurarea spitalului până în 1923;

Alexandru Obregia a fost între anii 1927-1930 director superior tehnic şi administrativ al Spitalului Central.

S-a retras în anul 1934, moştenitor spiritual fiindu-i elevul său, profesorul Petre Tomescu, cel care preia și conducerea spitalului. Despre cel care i-a fost mentor și model profesional, Petre Tomescu spunea: „Domnul profesor Obregia a făcut pentru psihiatria română tot atât de mult cât a făcut Pinel pentru cea franceză. Celebrul Pinel a scos pe alienaţi din lanţuri, profesorul Obregia a făcut ca bolnavii mintali care erau consideraţi incurabili, să fie trataţi în mod ştiinţific într-un spital admirabil, care se poate compara cu cele mai perfecte ale ţărilor civilizate, unde se vindecă mai mult de 40% din bolnavi“.

(Surse: Revista ”Viața medicală”, http://www.viata-medicala.ro/IN-CAUTAREA-ISTORIEI-MEDICINII…-PRIN-SPITALE.html*articleID_3737-dArt.html https://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Obregia;)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *