Federația SANITAS din România solicită Guvernului să-și respecte angajamentele legale față de angajații din sănătate și asistență socială

0
2605

Comunicat de presă

Federația SANITAS din România solicită Guvernului să-și respecte angajamentele legale față de angajații din sănătate și asistență socială

Federația SANITAS din România atenționează instituțiile guvernamentale că recentele discuții din spațiul public privind inițierea unui proiect de Ordonanță care ar conduce la înghețarea salariilor la nivelul anului 2018 nu fac decât să realimenteze nemulțumirile deja existente în sistemul bugetar. Atragem atenția că aplicarea neunitară, în 2018, a creșterilor salariale a nemulțumit jumătatea salariaților din sănătate și aproximativ 70% din cel de asistență socială. Creșterile salariale diferențiate doar pentru o parte dintre angajații sistemului sanitar și de asistență socială  în timp ce alți  profesioniști așteaptă în continuare aceste creșteri a generat o stare de nemulțumire accentuând tensiunile interne cu consecința directă a afectării climatului profesional.

Totodată, reamintim instituțiilor cu competențe în domeniul salarizării bugetare că Acordul încheiat în data de 05.06.2018, între reprezentanții Federației Sanitas și cei ai Guvernului României  are încă puncte nesoluționate, ceea ce ridică semne grave de întrebare asupra intențiilor guvernamentale de a-și respecta semnătura.

În acest context, Federația SANITAS din România reiterează și pe această cale necesitatea organizarii unei întâlniri, în regim de urgență, pentru clarificări privind continuarea aplicării, în anul 2019, a prevederilor legale privind salariile de bază și celelalte elemente ce compun veniturile angajaților din sănătate și asistență socială.

Organizația noastră exclude total varianta prorogării termenelor de aplicare a Legii 153/2018 și cere asumarea primului termen de creștere al salariilor de bază începând cu 1 ianuarie 2019. Solicităm totodată aplicarea imediată a prevederilor Regulamentului de sporuri, pentru toate categoriile de profesioniști, raportat la noile salarii de bază. Orice altfel  de decizie guvernamentală, aflată în contradicție cu principiile enumerate mai sus, care ar putea afecta drepturile celor peste 100.000 de membri de sindicat din sistemul sanitar și de asistență socială pe care îi reprezentăm, ne va pune în situația de a folosi toate mijloacele de luptă sindicală pentru apărarea drepturilor legale ale acestora.

Biroul Operativ al Federației SANITAS din România


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *