SANITAS cere autorităților: ASIGURAREA FINANŢĂRII CREŞTERILOR SALARIALE PRIN TRANSFER DE LA BUGETUL FONDULUI NAŢIONAL UNIC DE ASIGURĂRI SOCIALE DE SĂNĂTATE (FNUASS)

0
2195

Reglementarea acestei revendicări poate fi o garanție că spitalele vor putea acorda creșterile salariale prevăzute de OUG 114/2018 începând cu 1 ianuarie 2019, fără a fi obligate să diminueze alte drepturi salariale sau să taie din alte cheltuieli. 

Să nu uităm că Legea-cadru prevede creșteri salariale, însă Guvernul României nu a asigurat și sursa de finanțare pentru acestea.
Soluția cerută de SANITAS nu este o noutate, în condițiile în care toate creșterile salariale negociate de noi din 2015 și până în prezent au fost asigurate tot prin transfer de la bugetul FNUASS.

Argumente în susținerea acestei revendicări:
a. Conform Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, spitalele se finanțează din contractele pe care le încheie cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS)
b. Tarifele pentru serviciile medicale contractate cu CNAS (tarifele pe caz mediu ponderat) nu au mai crescut din 2015. În consecință, sumele de care pot beneficia spitalele în urma contractului au rămas aceleași.
c. Legea Bugetului de stat pentru anul 2019 nefiind încă promulgată, finanțarea instituțiilor medicale se face prin raportare la bugetul de anul trecut. În consecință, deocamdată, până va deveni operațional Bugetul de stat pentru 2019 și până la încheierea noilor contracte cu casele de asigurări de sănătate (contracte care, de regulă, se finalizează în luna mai), instituția medicală primește în fiecare lună o sumă care reprezintă a 12-a parte din bugetul pe 2018 (sumă care nu-i acoperă cheltuielile, mai mari decât în luna similară a anului trecut!)
d. În aceste condiții, managerii instituțiilor medicale se vor vedea obligați fie să reducă diferite componente ale salariilor (de exemplu anumite sporuri) – caz în care vor suferi angajații, fie să taie din alte categorii de cheltuieli – o soluție foarte proastă, pentru că vor fi afectați pacienții!! SANITAS nu acceptă niciuna dintre cele două variante!
e. Celelalte categorii de bugetari sunt finanțate de la bugetul de stat, așadar pentru ei există sursa de finanțare a creșterilor salariale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *