Comunicat de presă: Federația SANITAS solicită autorităților modificări de acte normative care să genereze creșteri reale și echitabile ale veniturilor salariale

0
2036

În urma acţiunilor revendicative ale Federaţiei SANITAS, acţiuni ce au debutat cu greva japoneză din 7 octombrie a.c. şi au continuat cu pichetarea Guvernului României în fiecare zi de marţi a lunii noiembrie a.c., Guvernul a înţeles că este nevoie de o formă de recompensă a eforturilor profesioniștilor din sănătate!

Astfel, pentru ședința de astăzi, 12 noiembrie 2020, a Comisiei de dialog social de la nivelul Ministerului Sănătăţii, autoritățile au redactat două acte normative: proiectul de OUG privind reglementarea unor măsuri în domeniul sănătății cauzate de evoluția răspândirii infecțiilor determinate de virusul SARS-CoV-2 și proiectul de HG de modificare a HG nr. 153/2018 (Regulamentul de sporuri), pe care ni le-au transmis cu câteva ore înainte de şedinţă, încălcând astfel reglementările legale în vigoare cu privire la dialogul social!

Analizând cele două proiecte de acte normative, am constatat că intențiile Guvernului sunt mai curând de a scădea veniturile unor lucrători din sănătate şi nu de a le crește, stabilind sporul de epidemie la procent unic de 60%. Acest lucru ar însemna că personalul medical și auxiliar sanitar care lucrează cu pacienți COVID-19 sau suspecți, din unitățile sanitare care sunt prevăzute în OMS nr. 555/2020 și care au acordat acest spor peste nivelul minim, vor înregistra o pierdere a veniturilor salariale.

De asemenea, puținele drepturi salariale introduse au un caracter profund discriminatoriu, prevăzând creșterea salariilor de bază pentru un număr foarte restrâns de asistenţi medicali, fiind omis un număr mare de specialişti care lucrează în UPU, ATI şi alte secţii din spitale aflate în linia întâi a luptei cu noul virus SARS-COV-2 (din rândul cărora se înregistrează cea mai mare rată a mortalității).

În acelaşi timp, Guvernul a fost de acord să introducă sporul de până la 30% și pentru perioada stării de alertă. Însă, dorește să facă acest lucru numai pentru anumite categorii de salariați din spitalele publice care nu sunt prevăzute în OMS 555/2020. Acest lucru ar însemna că salariații din spitalele care sunt prevăzute în OMS nr. 555/2020 nu ar avea dreptul la acest spor, iar aplicarea acestei prevederi se va face doar începând cu 1 decembrie 2020, ducându-ne la concluzia că eforturile depuse de lucrătorii din sănătate pe perioada stării de alertă de până la această dată nu contează.

Constatăm, totodată, că Guvernul nu doar că nu intenționează să raporteze toate sporurile la salariile de bază actuale, ci dorește ca sporul de epidemie și sporul de până în 30% să fie raportate la salariile de bază din 2018, ceea ce arată că aceste drepturi ar fi reduse suplimentar în cazul personalului auxiliar.

Federația SANITAS din România a propus și a transmis modificările considerate necesare pentru ca cele două acte normative să genereze creșteri reale și echitabile ale unora dintre veniturile salariale, propuneri pe care le regăsiţi aici: https://federatiasanitas.ro/2020/11/12/federatia-sanitas-a-transmis-ministerului-sanatatii-propunerile-de-modificare-a-unor-proiecte-de-acte-normative-de-interes-major-pentru-sanatate-si-asistenta-sociala/

Considerăm că superficialitatea cu care Guvernul tratează solicitările membrilor noştri de sindicat va conduce la escaladarea inevitabilă a conflictului deja existent între salariaţii din Sănătate, greu încercaţi în această perioadă şi decidenţii momentului!

Biroul Operativ al Federaţiei SANITAS din România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *