Ședința Consiliului Național al Federației SANITAS

0
515

București, 12 mai 2022. Consiliul Național al Federației SANITAS a analizat stadiul aplicării legislației salariale în sistemul sanitar și în cel de asistență socială în situația în care cele două sisteme, mai bine de doi ani, au fost în prima linie a luptei cu virusul SARS-Cov2, virus care a declanșat actuala pandemie, suprasolicitând toți angajații și obligându-i să lucreze în condiții nemaiîntâlnite.

De asemenea, ținând cont de liberalizarea prețului la energie și gaze, fapt care a condus la creșterea tuturor prețurilor, nu numai a facturilor și luând în considerare inflația în permanentă creștere, considerăm că angajații din SĂNĂTATE și Asistență Socială sunt puternic afectați în primul rând prin blocarea succesivă a aplicării integrale a prevederilor Legii 153/2017.

O altă discriminare majoră în cadrul sistemului bugetar este cea referitoare la acordarea voucherelor de vacanță în SĂNĂTATE, având dificultăți reale de acordare a acestora salariaților din UPU/CPU, medicină școlară și celelalte categorii pentru care finanțarea se face de la Ministerul Sănătății. În același timp, faptul că pandemia încă există, angajații din cele două sisteme încă îngrijesc pacienți cu COVID-19, iar legislația în vigoare nu a fost modificată în sensul acordării în continuare a sporului pentru condiții deosebite, nemulțumește profesioniștii care se găsesc în această situație.

În acest context, membrii Consiliului Național SANITAS au hotărât organizarea de acțiuni de protest în perioada ce urmează pentru susținerea în principal a drepturilor legate de: aplicarea Legii 153/2017 – Legea salarizării unitare, finanțarea integrală a voucherelor de vacanță de la bugetul de stat pentru toți salariații, eliminarea plafonului de 30% prevăzut de art. 25 din Legea 153/2017 și acordarea în continuare a sporului de COVID-19 pentru personalul îndreptățit.

Consiliul Național SANITAS a mandatat Biroul Operativ al Federației SANITAS să continue negocierile cu toți factorii de decizie, în perioada imediat următoare, timp în care organizațiile județene SANITAS se pregătesc să participe la acțiunile sindicale care vor fi declanșate în situația în care Guvernul nu înțelege să găsească soluții favorabile aplicabile membrilor noștri de sindicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *