Astăzi, 15 iunie, 10.000 de membri SANITAS au cerut guvernanților să respecte legile pe care le-au votat!

0
843

Federația SANITAS a organizat astăzi cel mai mare miting post-pandemie, în semn de protest față de inechitatea cu care guvernanții tratează categoriile profesionale din Sănătate și Asistență socială. În timp ce 10.000 de membri SANITAS își manifestau public nemulțumirile în Piața Victoriei, reprezentanții Federației SANITAS au depus o listă de revendicări la guvern și au solicitat o întâlnire imediată cu partea guvernamentală.

Delegația SANITAS a fost primită de secretarul general al guvernului, domnul Marian Neacșu și de consilierul primului ministru, domnul Mihnea Claudiu Drumea, agenda publică a premierului nepermițându-i acestuia să fie prezent la întâlnire.

Consilierul primului-ministru, prezent la discuția cu reprezentanții SANITAS, a recunoscut că aplicarea completă, corectă și echitabilă a Legii salarizării pentru toate categoriile profesionale din sistemul de sănătate și din cel de asistență socială este o revendicare pe care Federația SANITAS o susține de multă vreme, pe bună dreptate.

Reprezentanții guvernului s-au angajat ca problemele legate de aplicarea Legii 153/2017, inclusiv eliminarea plafonului de 30% care limitează acordarea sporurilor, compensațiilor, primelor, indemnizațiilor și a altor drepturi salariale pentru angajații din cele două domenii să reprezinte subiectul unei întâlniri ce va avea loc în perioada imediat următoare, întâlnire care va fi prezidată de premierul României.

Partea guvernamentală a dat asigurări că acele creșteri salariale prevăzute de la 1 iulie 2022 prin legea de aprobare a OUG 130/2021 vor fi acordate TUTUROR CATEGORIILOR DE ANGAJAȚI DIN SĂNĂTATE ȘI ASISTENȚĂ SOCIALĂ ALE CĂROR SALARII NU SUNT LA NIVELUL MAXIM PREVĂZUT DE LEGEA SALARIZĂRII (infirmieri, brancardieri, personal tehnic, personal TESA, personal muncitor etc.). Legea, recent adoptată de Parlament, se află în acest moment în proces de promulgare. Delegația SANITAS a apreciat că aceste creșteri nu reprezintă decât o mică parte din ceea ce se cuvine de drept angajaților prin Legea 153/2017; singurul element pozitiv al acestui act normativ este faptul că se aplică tuturor, fără discriminare.

Referitor la revendicarea SANITAS de a se asigura finanțarea voucherelor de vacanță de la bugetul de stat, pentru angajații din Sănătate, reprezentanții guvernului s-au angajat să prezinte acest subiect premierului, împreună cu posibile soluții de rezolvare.

În ceea ce privește solicitarea de a regândi principiile de reformare a sistemului public de salarizare  asumate de guvernanți prin Planul Național de Redresare și Reziliență (P.N.R.R.), în urma discuțiilor de astăzi considerăm că am deschis o cale reală de dialog social cu partea guvernamentală, astfel încât să avem certitudinea că noua lege a salarizării va fi una echitabilă.

SANITAS  a argumentat că o politică și o lege nouă de salarizare nu vor putea fi puse în aplicare fără consultarea partenerilor sociali pe tot parcursul construcției lor. Mai mult, am avertizat că, indiferent de ceea ce și-au asumat guvernele anterioare prin P.N.N.R., noi, SANITAS nu vom permite ca noua lege să ducă la scăderi ale veniturilor celor pe care îi reprezentăm.

Pentru soluționarea tuturor revendicărilor Federației SANITAS, la finalul întâlnirii părțile au convenit că se va organiza, în perioada imediat următoare, o întâlnire prezidată la cel mai înalt nivel, cu reprezentanți ai guvernului de la ministerele de resort.

Biroul Executiv al Federației SANITAS din România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *