Comunicat de presă: Mitingul Federaţiei SANITAS din România – București, 15 iunie 2022

0
903

Federația SANITAS din România organizează miercuri, 15 iunie 2022, un miting de protest la care și-au anunțat participarea peste 10.000 de membri SANITAS din toată țara, angajați în sistemul public de sănătate și în cel de asistență socială. Revendicările Federaţiei SANITAS sunt:

1. Aplicarea corectă și în totalitate a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toate drepturile salariale cuvenite angajaților din Sănătate și din Asistență socială: creșterea salariilor de bază, aplicarea sporurilor și plata gărzilor la salariul de bază aflat în plată etc.;
  2. Asigurarea finanțării voucherelor de vacanță de la bugetul de stat, pentru angajații din Sănătate;
  3. Eliminarea din Legea-cadru nr 153/2017 a plafonului de 30% care limitează acordarea sporurilor, compensațiilor, primelor, indemnizațiilor și a altor drepturi salariale pentru angajații din Sănătate și Asistență socială;
  4. Rediscutarea cu partenerii sociali a obiectivelor asumate de autorități prin PNRR în ceea ce privește buna guvernanță în sectorul public, cel puțin cele referitoare la principiile care vor sta la baza reformei sistemului public de salarizare.

Programul protestului SANITAS:

• 10.00 – 11.00: adunare publică în Piața George Enescu
  • 11.00: deplasarea coloanei de membri SANITAS până în Piața Victoriei
  • 12.00 – 13.00: protest în Piața Victoriei, în fața Guvernului

În ultimii doi ani, guvernele României au încălcat sistematic Legea salarizării prin blocarea creșterilor salariale. Decizia a lovit în categoriile de angajați cu cele mai mici salarii din sistem: infirmieri, brancardieri, îngrijitori, personal TESA, personal auxiliar, personal tehnic etc. De cel puțin patru ani, aceiași guvernanți alimentează inechitatea generată de calcularea sporurilor în sistemul de sănătate și în cel de asistență socială. Majoritatea categoriilor profesionale au sporul pentru condiții de muncă aplicat la salariul din 2018. Același mod de calcul se aplică și pentru celelalte tipuri de sporuri – cel pentru munca de noapte, pentru munca în zilele de sâmbătă, duminică și în sărbătorile legale, precum și pentru plata gărzilor. Este o încălcare gravă a principiilor de drept al muncii. Dacă ai un salariu de bază în plată, toate celelalte drepturi salariale trebuie să se raporteze la el! Nu cerem nimic în plus față de ce prevede legea! Vrem ca oamenilor pe care îi reprezentăm să li se recunoască valoarea muncii și să fie tratați corect și echitabil din punct de vedere salarial”, a declarat Leonard Bărăscu, președintele Federației SANITAS.

Consiliul Național al Federației SANITAS din România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *