EPSU Press release: Europe’s health and care workers demand action over growing staff shortage crisis

0
566

Comunicat de presă:

Lucrătorii din Europa din domeniul sănătății și al asistenței sociale cer acțiuni concrete în privința crizei crescânde a deficitului de personal

Bruxelles, 5 decembrie 2022. Lucrătorii din domeniul sănătății și al asistenței sociale cer ca miniștrii sănătății din UE să ia măsuri urgente pentru a aborda criza tot mai mare a deficitului de personal din Uniunea Europeană.

Mii de lucrători din domeniul sănătății și asistenței sociale din întreaga Europă vor defila de la Place Madou la Rond-Point Schuman, în timp ce miniștrii sănătății se întâlnesc pentru a discuta despre modul în care a trecut Europa prin pandemie și despre capacitatea de a gestiona sistemele sanitare. Protestul este organizat de Federația Europeană a Sindicatelor din Serviciile Publice (EPSU) care reprezintă peste 8 milioane de lucrători din sănătate, asistență socială și servicii publice. Sindicatele solicită factorilor de decizie să ia măsuri pentru a face față crizei presante a deficitului de personal cu care se confruntă sistemele de sănătate și de asistență socială. Fără acești lucrători, Europa nu este pregătită pentru o altă criză în sănătate.

„Acești miniștri sunt tocmai oamenii care numeau eroi lucrătorii din domeniul sănătății și îngrijirii și care îi aplaudau din siguranța caselor lor în urmă cu doar doi ani”, remarcă Jan Willem Goudriaan, secretar general al EPSU. „Dar discuțiile sunt derizorii și lucrătorilor le este clar că nu pot continua să ofere îngrijiri de calitate în circumstanțele actuale, cu deficit de personal și o criză în creștere a costului vieții. Europa nu poate aștepta ca sistemele sale de sănătate și de asistență socială să se prăbușească – factorii de decizie trebuie să aloce fonduri publice adecvate și să ţină sectoarele departe de toate măsurile de austeritate. Dacă Europa vrea să demonstreze că a învățat din pandemie, trebuie să-şi asculte lucrătorii.”

„Preocupările evidențiate nu sunt noi”, spune Adam Rogalewski, responsabil de politici EPSU pentru sănătate și servicii sociale. „Sunt probleme pe termen lung, cauzate de un deceniu de comercializare și austeritate, care sunt acum exacerbate de criza costului vieții. Lucrătorii, în mare parte femei, se confruntă cu condiții de muncă proaste, stres crescut și ore lungi de lucru – toate acestea contribuind la niveluri nesigure de personal și dificultăți în recrutare și reținere. Și în asistența socială, salariile mici contribuie la diferența de remunerare între femei și bărbați din Europa. Asistăm la o mobilizare fără precedent a lucrătorilor din domeniul sănătății și asistenței sociale din întreaga Europă ca răspuns la aceste probleme. Este clar că sectoarele sunt într-un punct critic. Fără acțiuni urgente, consecințele ar putea fi devastatoare.”

O delegație de reprezentanți ai lucrătorilor se va întâlni cu președinția cehă a UE și cu Nicolas Schmit, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, pentru a le prezenta preocupările și revendicările. EPSU va continua să apere interesele lucrătorilor din domeniul sănătății și asistenței sociale și solicită Comisiei să acorde prioritate cererii acestora de înființare a unui comitet sectorial de dialog social la nivelul UE în domeniul serviciilor sociale.

EPSU reunește sindicate din întreaga Europă și reprezintă peste 8 milioane de lucrători din serviciul public. Este organizație sindicală europeană reprezentativă în sectoarele de sănătate și servicii sociale. EPSU lucrează din greu pentru a oferi condiții de muncă mai bune, sănătate și siguranță îmbunătățite și drepturi sporite pentru membrii săi. Colaborând cu angajatorii la nivel european, îmbunătățim viața profesională a lucrătorilor din serviciile publice și asigurăm servicii de calitate pentru cetățeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *