Cerem autorităților să nu mai construiască legi cu ”jumătăți de măsură”! Dacă tot și-au asumat ca obiectiv al PNNR adoptarea unei noi legi a salarizării în sectorul public, atunci să o construiască ținând seama de următoarele:
a. Cerem o lege a salarizării care să garanteze că niciun salariat nu va pierde din veniturile pe care deja le câștigă.
b. Vrem o lege bazată pe o IERARHIE CORECTĂ ȘI ECHITABILĂ A TUTUROR CATEGORIILOR DE SALARIAȚI din Sănătate și Asistență socială. Coeficienții de salarizare să reflecte valoarea și complexitatea muncii fiecărei categorii și, în același timp, să poziționeze corect raporturile între acestea (raport corect între salariul medicului și al asistentului, între cel al asistentului și al infirmierei, între cel al personalului medical și nemedical, între salariul personalului medical și cel al personalului tehnic și administrativ, între personalul de specialitate și cel de îngrijire din asistența socială etc.)
c. Cerem o lege a salarizării care să asigure PREDICTIBILITATEA CREȘTERII VENITURILOR PENTRU FIECARE SALARIAT DIN SĂNĂTATE ȘI ASISTENȚĂ SOCIALĂ! O lege care să asigure un trai decent pentru cei pe care îi reprezentăm. O lege care să cuprindă mecanisme suficient de flexibile pentru ca situațiile economice viitoare (crize, inflație etc.) să nu mai genereze scăderi ale nivelului de trai, așa cum se întâmplă de doi ani încoace!
d. Cerem o lege care să se construiască ÎN BAZA CONSULTĂRII PARTENERILOR SOCIALI. După îndelungi presiuni din partea SANITAS, la Ministerul Sănătății s-a constituit un grup de lucru comun cu reprezentanții sindicatelor, grup care a adus proiectul noii legi a salarizării la o formă destul de corectă și echitabilă. În etapa următoare, proiectul a ajuns la Ministerul Muncii unde se renegociază pentru toate categoriile de bugetari. Solicităm autorităților să nu ignore dialogul social, să nu încerce să ocolească consultarea cu sindicatele în niciuna dintre etapele următoare ale construcției legii salarizării!!!
e. Cerem ca legea salarizării, odată adoptată, să nu mai fie BLOCATĂ SAU DENATURATĂ prin tot felul de ordonanțe, HG-uri, ordine și decizii ulterioare – toate emise în defavoarea angajaților, așa cum s-a întâmplat cu legea actuală!