Pare un enunț în afara logicii: atunci când legiuitorul acordă sporuri calculabile ”prin raportare la salariu”, oare la ce salariu ar trebui să se raporteze? LA CEL PE CARE ÎL PRIMEȘTI!
Ei, bine, în sistemul public de Sănătate și de Asistență socială din România, această logică nu funcționează!
Pentru cea mai mare parte a categoriilor profesionale, sporurile – și cel pentru condiții de muncă, și cel de tură, de noapte, și cel pentru zilele de sâmbătă, duminică și sărbătorile legale – se calculează raportat la nivelul salariilor din ianuarie 2018. Inechitatea este perpetuată atât la nivelul personalului TESA, cât și în ceea ce privește sporul aferent activităţii prestate în linia de gardă care se raportează la salariul din ianuarie 2018.
Dincolo de faptul că această calculare anormală a sporurilor afectează veniturile lunare ale angajaților, ar trebui să ne gândim și la semnificația non-financiară a unui sistem de sporuri.
Rostul unui spor este acela de a recompensa munca suplimentară sau munca desfășurată în condiții speciale a unor categorii de angajați. Evident că situația actuală – în care sporurile sunt calculate la un salariu valabil cu cinci ani în urmă – nu va încuraja nici munca de calitate, nu va susține nici performanța, nu-i va diferenția sub nicio formă pe cei care muncesc în plus de cei care se complac într-o activitate superficială. Practic, perpetuând aceaste anomalii, autoritățile nu au făcut nimic altceva decât să anuleze ideea de recompensare a salariaților care fac eforturi suplimentare la locul de muncă.
Iată de ce SANITAS a inclus în lista de revendicări și susține în toate negocierile și consultările REVENIREA LA O STARE DE NORMALITATE A SALARIZĂRII ÎN CELE DOUĂ SISTEME prin RAPORTAREA SPORURILOR LA SALARIILE ACTUALE AFLATE ÎN PLATĂ, alături de aplicarea în integralitate a prevederilor Legii salarizării nr 153!