OUG este în proces de publicare în Monitorul Oficial!

0
549

Până vedem forma oficială a ordonanței, pentru că am primit o mulțime de întrebări de la membrii noștri de sindicat, trebuie să vă spunem că:

Negocierile SANITAS pentru aceste creșteri salariale s-au purtat în condiții extrem de restrictive. Prima ofertă a autorităților a fost o creștere de maximum 15% a salariilor de bază din cele două sisteme, iar noi am reușit să ajungem la o medie de 26,8%!

Suma disponibilă pentru creșterile salariale din 2024 a fost de maximum 2,5 miliarde de lei/an, toate calculele și discuțiile cu Ministerul Sănătății s-au purtat în această limită, în condițiile în care cheltuiala anuală cu salariile de bază din Sănătate depășește 14 miliarde/an.

Să nu uităm nici că Guvernul României și-a asumat, prin PNRR, o nouă lege a salarizării bugetare în care sporurile, așa cm sunt ele astăzi, nu vor mai exista; cel mai probabil va fi un singur spor pentru condiții periculoase de muncă de max. 20%. Din acest motiv, toate negocierile pentru această ordonanță au vizat DOAR CREȘTEREA SALARIILOR DE BAZĂ! Chiar și proiectul viitoarei legi a salarizării, negociat cu federațiile reprezentative din Sănătate și Asistență socială, este construit pe același principiu.

Ținând cont de toate cele de mai sus, în negocierea noii ordonanțe noi, SANITAS, am urmărit câteva obiective pe care le-am considerat esențiale în această etapă:

1. TOATE CATEGORIILE PROFESIONALE trebuie să câștige în urma aplicării acestei OUG.

2. TREBUIE SĂ ÎNDREPTĂM CÂT MAI MULT POSIBIL din INECHITĂȚILE induse de actuala lege a salarizării.

Vă dăm doar câteva exemple de astfel de inechități: din proasta aplicare a Legii 153/2017, se ajunsese ca un asistent medical de la Ambulanță să aibă un salariu lunar cu doar câțiva lei mai mult decât cel al ambulanțierului; existau categorii profesionale precum infirmierele, îngrijitoarele, bucătăresele, registratorii medicali etc. ale căror salarii ajunseseră aproape de nivelul salariului minim pe economie…

Acestea sunt câteva dintre argumentele care au condus la negocierea și obținerea unor creșteri procentuale diferite pentru categorii profesionale diferite din cele două sectoare de activitate.

Considerăm că am reușit să rezolvăm cel puțin parțial o mulțime de astfel de situații. TOATE CATEGORIILE PROFESIONALE vor avea creșteri ale salariilor de bază; am REPOZIȚIONAT FUNCȚIA DE ASISTENT MEDICAL în grila de salarizare, mai aproape de medic și mai departe de infirmier; am corectat salarizarea pentru funcțiile de conducere (director financiar-contabil, director de îngrijiri, asistent-șef de secție și de unitate sanitară, asistent -șef de ambulanță).

OUG este doar primul pas. Ceea ce nu am reușit să punem la punct în această etapă va fi corectat prin noua lege a salarizării, care va fi finalizată, sperăm noi, în acest an.

Problema sporurilor sperăm să o rezolvăm în urma procesului pe care SANITAS l-a deschis împotriva Guvernului României și care va avea primul termen peste 3 săptămâni.

N-am fi ajuns la aceste rezultate fără susținerea voastră, a membrilor SANITAS. Rămânem în continuare împreună și vom reuși, cu siguranță, să obținem și alte drepturi pentru voi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *