Astfel, odată cu transferarea  contribuțiilor de la angajat la angajator, mult așteptata majorare a salariului de bază va deveni practic inexistentă; majorarea salariului de bază va fi anulată de valoarea contribuțiilor transferate.

În plus, sporurile vor fi eliminate în totalitate aproape, prin limitarea lor la 30% pe ordonator de credite. Mare atenție, însă: ordonatorul de credite nu este spitalul în care lucrați !!! Ordonatorul de credite este instituția căreia i se subordoneaza spitalul (primăria, consiliul județean, Ministerul Sănătății sau Academia Română).

Ținând cont că sporurile actuale reprezintă aproximativ 54% din cheltuielile salariale, cum credeți ca ar putea fi repartizate noile sporuri? Cum vor fi ele încadrate în cele 30 de procente? După ce criterii? Pentru care dintre noi?

Considerăm că este momentul să luptăm pentru drepturile noastre salariale și, uniți fiind, putem obține un rezultat favorabil și echitabil. Trebuie să recunoaștem că am fost induși în eroare cu o perdea de fum numită “noua grilă de salarizare”, în spatele căreia se află o imensă capacană, bine ascunsă și neevidențiată până de curând – transferarea contribuțiilor.Am crezut, pentru câteva luni, în intenția guvernanților de a sprijini sănătatea și a opri exodul personalului medical. Dar nu sunt decât vorbe goale, declarații politice de adunat voturi!

Pe scurt: crește salariul de bază, dispar sporurile și plătim noi toate contribuțiile.

Vi se pare corect? Vă place? Sunteți dispuși să acceptați o asemenea manevră care va duce, în realitate, la o stagnare a veniturilor (în cel mai fericit caz), dacă nu chiar la o diminuare a lor?

Dacă facem un exercițiu de imaginație și privim în viitorul apropiat, se naște o întrebare firească: ținând cont că ne vom plăti singuri cotizațiile, în cazul unui concediu medical ne va fi plătit salariul de către angajator? Cum se va rezolva  această problemă?

Pentru medici, însă, marea surpriză vine odată cu modificarea timpului de lucru la 48 de ore pe saptămână, față de 35 de ore în prezent. Ce înseamnă asta? Se va ajunge la obligativitatea de a efectua câte o gardă saptamanal, respectiv 4 gărzi obligatoriipe lună. Știați acest lucru, dragi colegi? Practic, abia dupa ce vom depăși cele 4 gărzi obligatorii, vom fi plătiți pentru restul  gărzilor pe care le vom face pentru un ban în plus. Credeți că veți mai avea timp liber pentru familie sau pentru a vă odihni? În mod sigur,nu.

În concluzie, avem 2 variante: să plecăm capul și să acceptăm toate condițiile mai sus expuse sau să ieșim acum în stradă și în mediul online și să luptăm pentru un viitor mai bun, pentru o normalitate a salarizării și a timpului de muncă pentru cadrele medicale.

Să nu uităm că,într-o societate normală, sănătatea și învățământul trebuie considerate domenii strategice. Dar așa cum vedem, în prezent suntem tratați ca o simplă anexă a dorințelor politice.

Cred că este momentul să le spunem, direct guvernanților: nu aveți cuvânt! Ați câștigat puterea pe baza unor promisiuni pe care nu mai puteți să le îndepliniți!!

Dr. Vlad Dima, vicepreședinte al Comisiei de medici a Federației SANITAS din România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *