Atât performanța medicală, cât și politica statului în domeniul transplantului trebuie să urmărească exclusiv interesul pacientului!

0
2061

Comisia pentru medici din cadrul Federației Sanitas din România remarcă interesul deosebit manifestat în această perioadă, în spațiul public, pentru subiecte legate de transplantul de țesuturi și organe pe teritoriul României, fie că este vorba de modificările la Legea transplantului, fie că se comentează schimbările din conducerea Agenției Naționale pentru Transplant (ANT) sau relația România – Eurotransplant.

Starea de normalitate pe care o reclamăm este cea în care interesul pacientului este pus pe primul loc! Nu este corect, nu este etic, nu este uman ca transplantatul să fie prins într-un hățiș de interese birocratice, financiare, comerciale sau de altă natură!

În România ultimilor ani s-au investit resurse majore pentru a oferi acestor pacienți variante de tratament pentru diferite tipuri de transplant. Felicităm cu acest prilej echipa de transplant de la Spitalul Clinic ”Sf. Maria” din București, care a reușit, cu succes, transplantul pulmonar, în ciuda barierelor birocratice apărute încă de la momentul acreditării spitalului pentru acest tip de transplant (martie 2016) și până la realizarea primei intervenții (aprilie 2018). Performanța lor demonstrează, încă odată, că în România se poate face o astfel de intervenție chirurgicală la standarde comparabile cu cele din oricare altă clinică europeană de transplant, inclusiv tratamentul și recuperarea post – transplant!

Avem în țară profesioniști de înaltă clasă, pregătiți ani de zile în centre medicale cu renume și există condiții medicale de efectuare cu succes a acestor operații și de tratament post-operator al transplantaților. Conform informațiilor publice existente pe site-ul Agenției Naționale de Transplant, sunt emise 70 de acreditări pentru instituții medicale de stat și private, pentru diferite tipuri de transplant. (sursa: https://www.transplant.ro/FrontPage/UTAcreditate.pdf).

Pe de altă parte, este normal ca statul, în anumite condiții, să ofere pacientului și varianta unui tratament într-o clinică din afara țării, fără bariere birocratice.

În aceste condiții, solicităm tuturor instituțiilor și factorilor de decizie să găsească, într-un timp cât mai scurt, cele mai bune soluții legislative, instituționale, medicale și financiare care răspund, în primul rând, interesului pacientului! Nu al companiilor medicale, nu al instituțiilor și organizațiilor care au, direct sau indirect, interese în domeniul transplantului și al serviciilor medicale conexe! Iar dacă aceste soluții vor conduce la o stare de normalitate, se vor vedea curând efectele pozitive și asupra instituțiilor medicale, și asupra profesioniștilor angajați în procesul de transplant, și asupra imaginii publice a întregului sistem medical românesc.

Comisia pentru medici a Federației Sanitas din România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *