Deoarece au apărut, în ultimele zile, foarte multe opinii despre tichetele de masă actuale și indemnizațiile / norma de hrană din Legea 153/2017, sunt necesare câteva precizări:

1. Legea – cadru nr. 153/2017 prevede acordarea indemnizației de hrană pentru TOȚI BUGETARII, de la 1 decembrie 2018, mai puțin pentru personalul din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională.

2. Indemnizația de hrană va înlocui tichetele de masă și devine OBLIGATORIE.
COMENTARIU:
De ce era nevoie să se înlocuiască tichetele cu indemnizația? Pentru că sunt, în prezent, categorii de bugetari care nu primesc tichete de masă – vezi asistența socială, dar nu este singura. Guvernanții au ales ca Legea salarizării bugetare să extindă categoriile de bugetari care vor primi acest drept și să schimbe numele acestuia în ”indemnizație”.

3. Indemnizația de hrană va avea valoarea ANUALĂ a două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată, dar se va acorda în tranșe lunare.

CALCUL:
Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în 2018 = 1900 lei (valoare impozabilă)
Două salarii minime brute: 1900 lei x 2 = 3800 lei (valoare impozabilă)
Valoarea indemnizației de masă acordate LUNAR: 3800 lei / 12 luni = 317 lei / lună (impozabilă)
În prezent, valoarea tichetelor de masă / lună este de maxim 300 lei (impozabilă). Valoarea unui tichet variază între 10 și 15 lei.

4. Federația SANITAS a reușit să obțină de la guvernanți acordarea indemnizației de hrană de la 1 ianuarie 2018 pentru angajații din sănătate care primesc tichete de masă.

COMENTARIU:
Conform Legii – cadru 153/2017, de la 1 ianuarie 2018 nu se mai acordă tichete de masă. Ele sunt înlocuite cu indemnizația de hrană, dar începând cu data de 1 decembrie 2018. Practic, în intervalul 1 ianuarie – 30 noiembrie 2018, nici un salariat nu mai beneficia de acest drept. Din această cauză, angajații care primesc, în prezent, tichete de masă, ar fi avut, în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2018, o pierdere a venitului lunar. Pentru angajații cu salarii mici – precum infirmiere, brancardieri etc., această pierdere ar fi reprezentat până la 20% din valoarea salariului.

În 26 octombrie 2017, SANITAS a reușit să-i determine pe guvernanți să accepte anularea acestei măsuri nedrepte și discriminatorii. Așteptăm draftul de act normativ care repară nedreptatea!

#sanitas
#împreună_suntem_mai_puternici

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *