Comunicat de presă: SANITAS atenționează autoritățile că ”Tragedia de la Spitalul Județean Neamț se poate repeta în oricare alt spital din România!”

0
1750

Federația SANITAS din România este solidară cu colegii noștri de la Spitalul Județean de Urgență Neamț care au trecut prin tragedia incendiului de la secția de ATI și care, într-un act firesc de responsabilitate profesională, au făcut tot ceea ce era posibil pentru salvarea pacienților.

În același timp, Federația SANITAS atrage atenția că situații similare pot avea loc oricând în alte instituții sanitare din România, cauze principale fiind lipsa echipamentelor medicale adecvate, infrastructura tehnică veche, care nu funcționează în parametri normali și suprasolicitarea personalului medical existent.

Constatăm încă odată, din păcate, că autoritățile acceptă să discute despre problemele reale și grave ale sistemului de sănătate numai atunci când au loc astfel de tragedii, iar după trecerea efectului emoțional, „uită” de ele și nu își reevaluează prioritățile politice pentru acest domeniu.

SANITAS atrage atenția colegilor din sănătate că este momentul în care trebuie să ne unim vocile pentru a cere autorităților să se trezească la realitate și să facă ceea ce este absolut necesar pentru funcționarea normală a acestui domeniu. Altfel, prin tăcerea noastră, riscăm să devenim „complicii” guvernanților la distrugerea sistemului medical public din România!

Iar vocea unică trebuie să depășească limitele domeniului medical. Cerem societății civile să vină alături de noi în tot acest demers, pentru că Sănătatea românească trebuie, ea însăși, să fie vindecată. Apelăm la organizațiile sindicale, cele profesionale, la asociațiile de pacienți și alte organizații cu activitate în domeniu. În acest moment, sistemul public de sănătate este bolnav cronic, iar perspectivele de însănătoșire sunt minime, dacă nu îi vom obliga pe cei care răspund de managementul lui la toate nivelurile să adopte o politică coerentă de înnoire a acestuia.

Colegii noștri își fac datoria profesională zi de zi la locul de muncă, încercând să găsească soluții la problemele cu care se confruntă permanent: sunt disfuncționalități generate de lipsa de materiale, de personal, de circuite, de dotări tehnice și  de proceduri. Din nefericire, expresia „descurcă-te cum poți” este la ordinea zilei în majoritatea instituțiilor medicale publice, iar efectele sunt resimțite în egală măsură de angajați, de pacienți și de familiile acestora.

SANITAS acuză public managementul defectuos și lipsa de coordonare a autorităților care răspund de buna funcționare a sistemului de sănătate, uzura fizică și morală avansată a infrastructurii tehnice, lipsa de resursă umană calificată din instituțiile sanitare, interesul scăzut pentru sănătatea și securitatea angajaților la locul de muncă, lipsa dotărilor medicale, formalismul și superficialitatea cu care sunt tratate instructajele periodice, respectarea protocoalelor și a procedurilor interne, insuficiența materialelor și echipamentelor medicale și de protecție.

Federația SANITAS din România întrerupe șirul protestelor planificate, iar mâine, 17 noiembrie 2020, ora 11.00 se va afla în Piața Victoriei într-o acțiune a tăcerii, a doliului, a respectului față de toate victimele de până acum ale sistemului sanitar românesc aflat în paragină, fie că sunt pacienți ce nu au mai putut fi salvați, fie că sunt salariați din sistem care au pierdut lupta pentru supraviețuire!

Acțiunea va fi una care condamnă total indiferența și inconștiența autorităților care sunt responsabile de managementul instituțiilor de sănătate din România. Va fi o reacție publică de nemulțumire totală față de lipsa unei strategii naționale reale și coerente de reformare a sistemului de sănătate.

În același timp, Federația SANITAS va lansa un „Manifest pentru dreptul cetățeanului român la servicii publice de sănătate performante” la care invităm să se alăture și alte organizații interesate. Este un demers necesar, fără conotație politică, determinat exclusiv de faptul că nu este normal să mai acceptăm situația dezastruoasă în care se află sistemul de sănătate din țara noastră.

BIROUL OPERATIV al FEDERAȚIEI SANITAS DIN ROMÂNIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *