Comunicat de presă: Federația SANITAS, acțiuni concertate în toată țara pentru un buget decent în sănătate și asistență socială

0
378

Peste 100 de membri SANITAS din București și din țară pichetează Palatul Parlamentului, acolo unde în aceste momente se decide situația bugetară a Sănătății și Asistenței sociale pentru anul 2022.

În același timp, sute de alți membri SANITAS, angajați din spitalele publice, instituțiile medicale, medico-sociale și de asistență socială din țară sunt în grevă japoneză pe timp nelimitat. Organizațiile județene SANITAS au cerut prefecturilor să convoace în regim de urgență comisiile de dialog social de la nivelul autorităților locale pentru a discuta problemele grave cu care se confruntă sistemul public de sănătate și cel de asistență socială, dificultăți la care autoritățile răspund doar cu soluții punctuale și incomplete, adoptate sub presiune și fără un fundament real.

Revendicările Federației SANITAS, comunicate în mod repetat fiecărei echipe guvernamentale de mai bine de doi ani sunt:

·         10% din PIB pentru Sănătate în bugetul de stat pentru anul 2022;

·         Creșterea salariilor de bază pentru toți salariații din Sănătate și Asistență socială la nivelul anului 2022;

·         Sporuri plătite pentru toți salariații la nivelul salariilor de bază aferente anului 2022.

Leonard Bărăscu, președintele Federației SANITAS din România:  ”Pandemia ne obligă să reacționăm limitat, pentru că în condiții de normalitate am fi declanșat greva generală! Dacă nici după doi ani de pandemie guvernanții nu pot  să înțeleagă cât de importante sunt Sănătatea și Asistența socială pentru funcționarea normală a unei societăți, nu știu ce-i mai poate readuce cu picioarele pe pământ!  Colegii noștri din Sănătate și Asistență socială sunt din nou discriminați și umiliți. Cerem un buget pentru anul 2022 care să se dovedească suficient pentru buna funcţionare a spitalelor, a centrelor medicale şi a celor de asistenţă socială. Cerem aplicarea  corectă a Legii 153/2017, în mod deosebit  pentru categoriile de angajați cu cele mai mici salarii din cele două  sisteme.  Şi nu în ultimul rând, cerem condiţii salariale corecte pentru personalul TESA care este în continuare discriminat de Legea nr. 153/2017.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *