Comunicat de presă: Federația SANITAS începe acțiunile de protest împotriva deciziei guvernului de a nu aplica prevederile Legii 153/2017

0
329

Reprezentantii Federației SANITAS au participat astăzi, 20 decembrie 2021, la întâlnirea cu ministrul Sănătății, ministrul Muncii și Solidarității Sociale și șeful Cancelariei primului ministru,  desfășurată la Palatul Victoria.

Au fost aduse în atenția autorităților principalele probleme din cele două sectoare publice de activitate – Sănătate și Asistență socială – în special cele legate de nerespectarea Legii salarizării unitare în sectorul bugetar și de resursele necesare funcționării corecte a celor două sisteme în perioada de pandemie.

Federația Sanitas a accentuat obligația guvernanților de a respecta prevederile Legii 153/2017 pentru toate categoriile de angajați, făcând referire în special la cele pentru care au fost suspendate creșterile salariale în anul 2021 – personalul TESA, infirmieri, brancardieri, îngrijitori, registratori etc. În același timp, reprezentanții federației au reluat solicitarea de aplicare a sporului pentru condiții de muncă la salariul de bază aflat în plată pentru toate  categoriile de angajați.

Totodată, Federația SANITAS a cerut stabilirea și respectarea unui calendar riguros de plată a stimulentului de risc și a celorlalte drepturi salariale pentru angajații din asistență socială. Nu este nici normală, nici corectă această tergiversare a plăților către colegii noștri din acest domeniu!

Reprezentanții guvernului au făcut trimitere la cele 120 de zile prevăzute în programul de guvernare, la finalul cărora vor face o analiză detaliată a modului de aplicare a Legii 153/2017 și vor stabili, după consultarea cu partenerii sociali, corecțiile și completările acesteia.

Federația Sanitas apreciază intenția de a dezvolta un dialog social corect și transparent, fiind de acord că aceasta este soluția pentru ca problemele dn Sănătate și din Asistență socială să nu degenereze, conducând la situații de criză care nu sunt în beneficiul niciuneia dintre părți.

Consiliul Național al Federației Sanitas, reunit tot astăzi în ședință extraordinară, a luat act de conținutul ordonanței de urgență care limitează drepturile angajaților din Sănătate și Asistență socială, precum și de subiectele discutate cu reprezentanții guvernului și a decis următorul program de acțiuni sindicale:

  1. Pichetarea sediului Guvernului României, joi, 23 decembrie 2021;
  2. Declanșarea  grevei japoneze pe perioadă nedeterminată în toate instituțiile publice de sănătate și asistență socială, începând cu 22 decembrie 2021;
  3. Convocarea comisiilor de dialog social la nivelul autorităților locale și înaintarea de memorii către instituția prefectului din fiecare județ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *