Comunicat de presă: SANITAS cere aplicarea integrală a Legii 153 și reluarea negocierilor privind viitoarea lege a salarizării

0
971

Consiliul Național al Federației SANITAS întrunit joi, 20 aprilie 2023, a analizat nivelul de nemulțumire al salariaților din Sănătate și Asistență socială și problemele cu care se confruntă cele două sisteme, constatând tergiversarea nejustificată a unor soluţii satisfăcătoare pentru membrii noştri de sindicat.

Deși au trecut aproape patru luni de la momentul la care Legea nr. 153/2017 a salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice trebuia să fi ajuns la maturitate și toate drepturile prevăzute de aceasta să fie acordate fără nicio discriminare, acest lucru nu a fost realizat până în prezent şi nici nu există o perspectivă concretă și rezonabilă de punere în aplicare a acesteia.

 Cu toate că actuala lege de salarizare nu a fost integral pusă în aplicare, grupul de lucru constituit la nivelul Ministerului Sănătății, din care au făcut parte reprezentanții SANITAS, a redactat deja un proiect al noii legi de salarizare pentru segmentul SĂNĂTATE care de mai bine de o lună așteaptă să fie transmis către Ministerul Muncii, în vederea integrării lui în legea unitară a salarizării personalului plătit din fonduri publice.

Membrii noştri de sindicat au deja experiența nefastă a apariției actualei legi, care a generat multiplele inechități și discriminări datorate aroganței unei echipe guvernamentale care a considerat că nu sunt necesare consultările cu partenerii sociali pentru redactarea unui astfel de act normativ de importanţă vitală, care afectează  mare parte din salariații acestei țări.

Atragem din nou atenţia asupra particularităților celor două sectoare de activitate pe care le reprezentăm, respectiv SĂNĂTATEA și ASISTENȚA SOCIALĂ, unde salariații sunt obligaţi să asigure continuitatea, condițiile de muncă prezintă riscuri majore, permanente și imposibil de eliminat, sisteme aflate mereu în prima linie atât în situații pandemice/epidemice cât şi de pace sau război.

Constatăm cu stupoare faptul că se tergiversează nejustificat de mult apariţia  noii legi a salarizării la nivelul Ministerului Muncii, iar în spațiul public membrii Guvernului Ciucă fac diverse declarații referitoare la viitoarea salarizare a bugetarilor, uneori contradictorii, folosind cifre și principii care nu ne-au fost oficial prezentate și nu au făcut niciodată obiectul unor discuţii cu partenerii sociali.

Pentru aceste motive, Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas din România declară profunda stare de nemulţumire a membrilor săi şi transmite tuturor factorilor de decizie solicitările pe care le vom susţine şi promova prin toate mijloacele specifice de acţiune sindicală, după cum urmează:

  1. Punerea imediată în aplicare, în integralitatea sa, a Legii 153/2017 – legea unitară a salarizării personalului plătit din fonduri publice, pentru toţi angajaţii din sistemul de Sănătate şi cel de Asistenţă socială.
  2. Reluarea imediată a negocierilor pe proiectul noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice între reprezentanţii Guvernului României și cei ai Federaţiei Sanitas din România.

În vederea dezamorsării situaţiei actuale şi a identificării unor răspunsuri adecvate pentru stingerea nemulţumirilor membrilor de sindicat pe care îi reprezentăm, solicităm organizarea în regim de urgenţă a unei întâlniri  a membrilor Biroului Executiv al Federației SANITAS cu domnul Nicolae Ciucă – Prim-ministrul României, cu domnul Marius Constantin Budăi – Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, precum  și cu domnul Alexandru Rafila – Ministrul Sănătății.

Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS din România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *