30 mai – consultări la Guvernul României

0
492

Astăzi, 30 mai a.c., au avut loc la Guvernul României consultări ale reprezentanților Federației Sanitas cu premierul României dl. Nicolae-Ionel Ciucă și președintele Camerei Deputaților, dl. Marcel Ciolacu, pe tema priorităților de finanțare din sistemul medical și cel de asistență socială, în contextul în care SANITAS a notificat autoritățile competente că există premisele declanșării conflictului colectiv de muncă atât în SĂNĂTATE cât și în ASISTENȚĂ SOCIALĂ.

S-au analizat punct cu punct revendicările membrilor noștri de sindicat.

Principalele priorități asupra cărora au fost agreate soluții vizează deblocarea angajărilor din sistem, eliminarea inechităților din Legea 153/2017 și construcția noului sistem de salarizare.

– Astfel, prin memorandum promovat de Ministerul Sănătății, respectiv de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul va aproba deblocarea a 14.000 de posturi din sistemul medical, în perioada imediat următoare.

– Vor fi alocate finanțările necesare pentru a completa plata voucherelor de vacanță pentru toți angajații din sistem.

– Se va adopta un act normativ prin care se va asigura pentru toți salariații din SĂNĂTATE și ASISTENȚĂ SOCIALĂ atingerea salariului de bază maxim prevăzut în grilele din Anexa II la Legea 153/2017.

– Din perspectiva noii legi a salarizării, vor fi făcute demersurile necesare pentru a elimina toate inechitățile și a repoziționa, în viitoarea grilă, asistenții medicali și alte categorii de personal care necesită această corecție. Recunoașterea rolului important al asistenților medicali în funcționarea sistemului de sănătate publică se va regăsi în viitorul program de guvernare.

– Pentru a asigura continuitatea activității în spitalele din rețeaua CFR care urmează să fie transferate la autoritățile locale, va fi garantată menținerea locurilor de muncă pentru personalul actual și vor fi luate măsuri de creștere a calității serviciilor medicale.

– Reprezentanții Guvernului au convenit să finalizeze negocierile pentru semnarea noului contract colectiv de muncă în sectorul de negociere colectivă SĂNĂTATE.

Dialogul va continua pentru implementarea soluțiilor necesare rezolvării revendicărilor SANITAS și pentru a îmbunătăți atât situația salariaților din cele două sisteme cât și situația serviciilor oferite de acestea.

La întâlnire au mai participat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu și consilierul onorific al premierului, dr. Nelu Tătaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *