Comunicare publică: SANITAS A OBȚINUT CREȘTERI DE VENIT PENTRU TOATE CATEGORIILE DE SALARIAȚI PE CARE ÎI REPREZINTĂ!

0
2016

În urma negocierilor din această lună, cu reprezentanții Guvernului României, cea mai recentă fiind astăzi, 28 iunie 2023,

SANITAS A OBȚINUT CREȘTERI DE VENIT PENTRU TOATE CATEGORIILE DE SALARIAȚI PE CARE ÎI REPREZINTĂ!

Reprezentanții Sanitas au avut astăzi încă o întrevedere cu domnul Marcel Ciolacu – Prim-ministru și domnul Marian Neacșu – Viceprim-ministru pentru a stabili conținutul ordonanței de urgență care va completa drepturile negociate și obținute pentru salariații din sistemul public de Sănătate. Ce am obținut?

1. AM OBȚINUT încadrarea tuturor salariaților din Anexa II și Anexa VIII la Legea 153/2017 (atât salariații din SĂNĂTATE cât și cei din ASISTENȚĂ SOCIALĂ) la salariul de bază maxim prevăzut de lege.

2. AM OBȚINUT creșteri de venit pentru toate categoriile de angajați din Sănătate, iar sursa de finanțare pentru aceste creșteri să fie Fondul Național Unic de Sănătate (FNUASS), nu bugetele instituțiilor medicale. Aceste creșteri vor fi acordate începând cu 1 august și reprezintă plata parțială, în avans, a creșterilor de venituri ce vor fi prevăzute în noua lege a salarizării, acest lucru fiind și o garanție a faptului că noua legislație salarială va aduce creșteri pentru toți salariații din sistem.

”Începând cu 1 august 2023, personalul de specialitate medico-sanitar care efectuează gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă, precum și personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar-sanitar care asigură continuitatea asistenței medicale, beneficiază și de o indemnizație lunară stabilită în cuantum brut, după cum urmează:

  • a) 500 lei pentru asistenții medicali, tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiati, asistenți medicali de laborator clinic licenţiați, licenţiați în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenți medicali dentari licenţiati, asistenți medicali de profilaxie dentară licenţiați, asistenți medicali licenţiați în nutriţie şi dietetică, moaşe, asistenți medicali, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor;
  • b) 100 lei, dar nu mai mult de 300 lei lunar pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare nu se lucrează, pentru toate categoriile de personal, cu excepția celor prevăzute la lit. a-c);
  • c) 500 lei pentru medicii, indiferent de gradul profesional, care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază;
  • d) 1000 lei pentru medicii, indiferent de gradul profesional, care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi în afara normei legale de bază,
  • e) 500 lei pentru biologii, chimiștii și biochimiștii care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi.”

3. AM CONVINS Ministerul Sănătății să reia angajările în sistemul public. Va fi aprobată prin Memorandum-uri organizarea de concursuri pentru aproximativ 14.000 de posturi, 4.000 imediat, restul de 10.000 în perioada următoare.

4. AM OBȚINUT finanțarea voucherelor de vacanță de la bugetul de stat pentru toți angajații din sistemul public de Sănătate, începând cu 1 iulie 2023.

5. AM OBȚINUT legiferarea zilelor suplimentare de concediu de odihnă pentru salariații din Sănătate și deblocarea negocierilor și semnarea CCM.

6. AM OBȚINUT garanția că începând cu acest an, Federația SANITAS va negocia cu Ministerul Muncii Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector de negociere ASISTENȚĂ SOCIALĂ, contract ce nu a mai fost încheiat în ultimii 15 ani.

Toate actele normative care reglementează aceste drepturi au fost negociate exclusiv cu SANITAS și vor fi aprobate în ședința de guvern de săptămâna aceasta.

Ceea ce am obținut în această perioadă de negociere este doar o etapă. O vedem ca pe o reparație parțială pentru toate inechitățile ultimilor cinci ani și ca pe o soluție tranzitorie pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023. De la 1 ianuarie 2024 va intra în vigoare noua lege a salarizării.

Imediat ce vedem ordonanțele de urgență aprobate și publicate în Monitorul Oficial, vom relua discuțiile cu Ministerul Muncii pe proiectul noii legi a salarizării. Avem garanția că asistentul medical și celelalte categorii de profesioniști vor fi reașezați pe grila de salarizare în funcție de importanța muncii lor și de nivelul de studii.

Lunile următoare nu sunt luni de vacanță, ci de negocieri intense până vom obține cea mai bună formă posibilă a legii pentru angajații din Sănătate și din Asistență socială.

CONSILIUL NATIONAL SANITAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *