Știi care este suma MINIMĂ lunară necesară pentru a-ți asigura un trai decent?

0
481

Valoarea coșului minim de consum pentru o persoană adultă singură: 3807 lei net/lună.

Valoarea coșului minim de consum pentru o familie formată din doi adulți și un copil: 8205 lei net/lună.

Calculele sunt făcute în baza indicilor de prețuri comunicați de INS, deci nu poate spune nimeni că datele nu sunt oficiale! Așadar, pentru a-ți asigura un trai decent ai nevoie de de un SALARIU NET de aproape 4000 lei/persoană, în timp ce SALARIILE BRUTE în Sănătate și Asistență socială pornesc de la 2500 RON! Un supraveghetor de noapte debutant începe de la 2500 RON, un bucătar de la 2950 RON, un brancardier de la 2950 RON, iar o infirmieră de la 3450 RON BRUT! Vorbim de salarii de bază brute, iar guvernanților care susțin că sunt venituri mari în cele două domenii le arătăm fluturașii de salariu!

Nici sporurile nu ajută prea mult la creșterea veniturilor lunare atât timp cât ele răman plafonate la 30% pe ordonator de credite și se raportează în continuare la salariile din 2018! Sănătatea și Asistența socială funcționează datorită muncii TUTUROR angajaților: asistenți medicali, farmaciști, infirmiere, brancardieri, asistenți sociali, personal administrativ, muncitori etc. Și cei mai mulți dintre ei – peste 70% dintre angajații celor două sisteme – se află în situația de a nu-și mai acoperi traiul lunar pentru ei și familiile lor!

Schimbarea în bine a sistemului medical și a celui de asistență socială nu începe doar cu vorbe mari, ci cu fapte. În primul rând trebuie să se aplice corect și integral legea în vigoare – Legea – cadru a salarizării bugetare 153/2017 și apoi să crească salariile într-un mod corespunzător.

Angajamentele guvernanților pentru 2024 sunt insuficiente iar promisiunile lor au devenit total necredibile. Dacă ești sătul de promisiunile goale ale politicienilor și vrei respect pentru personalul din SĂNĂTATE și ASISTENȚĂ SOCIALĂ, vino alături de noi să declanșăm la începutul lui 2024 conflictul colectiv de muncă!

Semnează pe listele de deschidere a conflictului colectiv de muncă. Cere-le liderului SANITAS din unitatea în care lucrezi!

Vezi aici fluturasii de salariu: https://legislatie.federatiasanitas.ro/wp-content/uploads/2023/12/29_12_2023_fluturasi_salariu.mp4

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *