Comunicat de presă: Eforturile SANITAS și presiunile membrilor noștri încep să dea rezultate!

0
574

Reprezentanții Federației SANITAS s-au întâlnit astăzi, 25 ianuarie 2024, la Palatul Victoria cu premierul Marcel Ciolacu. Din partea guvernamentală au participat, de asemenea, viceprim-ministrul Marian Neacșu, consilierii de stat Carmen Orban și Minel Ivașcu, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Alexandru Rogobete, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Daniela Pescaru și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

În același timp, protestul SANITAS care s-a desfășurat la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a prilejuit o nouă rundă de dialog între delegația SANITAS și ministrul Muncii, doamna Simona Bucura Oprescu.

Discuțiile cu partea guvernamentală au vizat atât principalele revendicări ale Federației SANITAS privind salarizarea personalului din Sănătate și Asistență socială și deficitul de personal, cât și alte probleme cu care se confruntă cele două sisteme.

În urma discuțiilor de astăzi, părțile au convenit asupra următoarelor puncte:

  1. O creștere cu 20% a fondului de salarii astfel încât toți salariații din SĂNĂTATE să beneficieze în anul 2024 de o creștere salarială medie de 20%. Cele 20 de procente acceptate pentru sistemul sanitar se vor acorda în două tranșe în prima jumătate a anului 2024.
  2. O creștere de 20% a salariilor personalului de specialitate și a celui de îngrijire din Asistența socială.
  3. O evaluare a necesarului de personal în sistemul public de sănătate, urmată de ajustarea schemelor de personal și deblocarea posturilor, cu prioritate în instituțiile spitalicești cu adresabilitate foarte mare.
  4. Demararea negocierii Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului de negociere colectivă Asistență socială.

Toate aceste oferte agreate vor fi definitivate în grupuri de lucru care vor avea loc săptămâna viitoare.

Oferta guvernamentală a fost examinată astăzi în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului Național Sanitas. Membrii Consiliului au apreciat propunerile Guvernului ca un răspuns pozitiv la revendicările federației; în consecință, au convenit continuarea dialogului pentru a da posibilitate guvernanților să transpună într-un act reglementativ toate înțelegerile convenite astăzi. Până la apariția actului normativ, programul protestelor SANITAS rămâne valabil pentru a ne asigura că punctele negociate vor fi puse în practică în totalitate.

Apreciem deschiderea premierului Marcel Ciolacu către dialog și identificarea de soluții concrete pentru problemele sistemului public de sănătate și a celui de asistență socială.

Mulțumim liderilor și membrilor SANITAS pentru eforturile depuse în această perioadă, eforturi care au făcut posibil SUCCESUL FEDERAȚIEI SANITAS în tot procesul de negociere!

Rămânem în continuare împreună pentru că

ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *