Scrisoarea European Public Services Union (EPSU) adresată premierului României

0
1931

Stimate Domnule Prim-ministru,

Vă scriu pentru a exprima dezamăgirea de a nu fi primit un răspuns la scrisoarea mea din 15 ianuarie 2021 și pentru a cere acțiuni urgente ca răspuns la solicitarea noastră de a susține dialogul social cu sindicatele din sectorul public din România.

Așa cum am spus în scrisoarea mea anterioară, considerăm că este inacceptabil faptul că guvernul a luat decizia unilaterală (Ordonanța de urgență 226/2020) de a îngheța salariile și sporurile din sectorul public. Reiterăm că acesta este un atac nejustificat asupra salariilor lucrătorilor esențiali, în special a personalului din domeniul sănătății și al serviciilor sociale, care continuă să riște atât de mult în tratarea pandemiei COVID-19.

Mai mult, suntem profund preocupați de refuzul guvernului de a intra într-un proces de dialog social cu sindicatele. Acest lucru se întâmplă într-un moment în care Comisia Europeană și-a publicat foaia de parcurs pentru Pilonul european al drepturilor sociale, al cărei principiu 8 solicită în mod clar sprijin pentru dialogul social și negocierea colectivă.

De asemenea, înțelegem din partea afiliaților noștri, nu în ultimul rând din serviciile penitenciare, că a fost atacată legitimitatea sindicatelor independente, dreptul lor de a li se reţine cotizațiile din salariu și dreptul lor de a protesta; referitor la dreptul de a protesta, subliniem că sindicatele noastre afiliate sunt organizații responsabile care au organizat proteste cu respectarea cuvenită a măsurilor, legate de covid-19, de distanțare și de purtare a măştilor. Toate acestea sunt drepturi fundamentale garantate de convențiile internaționale și europene și este alarmant faptul că un guvern al UE le pune sub semnul întrebării.

Suntem în legătură cu Comisia Europeană în această privință și am primit deja o primă scrisoare de la comisarul Schmit care ia act de solicitarea Comisiei pentru „consultări adecvate și îmbunătățirea dialogului social în România”. Vom urmări acest lucru și vom îndemna Comisia să accentueze importanța dialogului social în contextul Pilonului european și să sublinieze necesitatea respectării drepturilor de bază ale sindicatelor

Aștept cu nerăbdare răspunsul dvs. de această dată și angajamentul de a colabora cu afiliații noștri în vederea rezolvării acestei situații.

Cu stimă,

Jan Willem Goudriaan,

Secretar General EPSU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *