11 martie 2021. Exact cu un an în urmă, Organizația Mondială a Sănătății a declarat COVID-19 pandemie globală. Ultimul an a evidenţiat punctele tari și punctele slabe ale societăților noastre. În Europa, a expus fragilitatea sistemelor de sănătate publică și lipsa totală a capacității de a răspunde la un astfel de șoc.

Tragedia este că această fragilitate nu vine ca o surpriză. Sindicatele din serviciile publice europene au protestat împotriva penuriei de personal, a subfinanțării și a resurselor inadecvate cu mult înainte de izbucnirea pandemiei. Când primul val a lovit, nu este de mirare că sistemele de sănătate și centrele de îngrijire au fost complet copleșite.

Este o tristă reflecție asupra politicilor neoliberale că este nevoie de un moment important, cum ar fi o pandemie globală, pentru a recunoaște nevoia de servicii publice bine finanțate și de lucrători care le furnizează.

Dar ultimul an a făcut ca inconvenientele privatizării și reducerile bugetare să devină inevitabile şi acum s-a înţeles mai bine că avem nevoie de o reevaluare a sectorului public. Nu ne putem întoarce la politicile de austeritate ale unei lumi pre-pandemice; trebuie să reorganizăm mai bine. Acesta este mesajul a milioane de lucrători din serviciile publice din întreaga Europă în această zi importantă.

Prioritatea imediată este consolidarea sistemelor de sănătate și îngrijire publice. Acest lucru necesită finanțare publică și încetarea politicilor fiscale care favorizează corporațiile și pe cei bogați. Guvernele trebuie să acționeze aici atât la nivel național, cât și la nivel european. Datorăm acest lucru lucrătorilor noștri din domeniul sănătății și îngrijirii, dintre care mulți sunt tratați pentru stres post-traumatic.

Așa cum au existat peste 100 de greve în sectoarele sănătății și asistenței sociale din Europa chiar înainte de izbucnirea pandemiei, sindicatele din aceste domenii vor continua să militeze pentru a cere creșteri salariale, condiții mai bune de muncă, niveluri ridicate de personal și servicii de suport.

În timp ce sănătatea și asistența socială sunt în fruntea preocupărilor, alte servicii publice au fost, de asemenea, în prima linie a crizei. De la sectoarele deșeurilor, apei și energiei, la securitatea socială și serviciile de ocupare a forței de muncă, lucrătorii din serviciile publice au fost esențiali în continuarea funcționării societății și în gestionarea consecințelor socio-economice generate de măsurile de izolare. Rolul lor va deveni mai important pe măsură ce ne recuperăm din criza economică. Este necesară o investiție sporită pentru a garanta disponibilitatea și calitatea serviciilor și pentru a asigura accesul la bunăstare, locuințe, apă, energie și educație, precum și finanțare pentru orașe și municipalități.

Sectorul public are, de asemenea, un rol unic de jucat pentru reconstrucția unor societăți mai rezistente, de la economia circulară, sistemele de transport ecologice, până la curățarea infrastructurii publice. Fondurile naționale (și UE) de recuperare și reziliență ar trebui utilizate pentru aceasta, mai degrabă decât să facem greșelile obișnuite de privatizare și parteneriat public-privat.

Această criză de sănătate fără precedent arată că UE trebuie să ia în considerare reabilitarea anumitor sectoare care garantează securitatea cetățenilor europeni, cum ar fi produsele farmaceutice sau producția de echipamente individuale de protecție. De asemenea, ar trebui să reconsidere stabilirea competențelor europene în domeniul sănătății, dincolo de cele ale statelor membre, pentru a răspunde pandemiilor, atât în ​​UE, cât și în țări din afara Uniunii. Neajunsurile relevate în timpul acestei crize subliniază că o mare parte din fondul de redresare al UE trebuie să fie alocat investițiilor în servicii publice, care reprezintă valorile universale care stau la baza UE.

În calitate de lideri ai sindicatelor din serviciile publice europene, vom lupta cu mulți alții pentru egalitate pe piața muncii, condiții mai bune de muncă și mai multe investiții publice. Împreună cu o mișcare în creștere, susținem justiția fiscală pentru a ne asigura că marile corporații își plătesc partea echitabilă și pentru a inversa inegalitatea în creștere. Este crucial ca, în recuperarea din ceea ce este cea mai gravă criză economică cu care ne-am confruntat vreodată, lucrătorii, comunitățile și planeta noastră să aibă prioritate asupra profiturilor câtorva.

Mette Nord, Președinte EPSU                                                                    

Jan Willem Goudriaan, Secretar general EPSU

Puteți vizualiza aici documentul în limba engleză:

                                                        

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *