Salarizarea personalului TESA, subiect de analiză în dialogul SANITAS – Ministerul Muncii

0
754

București, 2 martie 2022. Reprezentanții Federației SANITAS s-au întâlnit cu echipa Ministerului Muncii și Solidarității Sociale condusă de dl. Marius Budăi – ministrul Muncii însoțit de dl. Cristian Vasilcoiu – secretar de stat și doamna Elena Ispas – director salarizare.

Cele mai importante teme de discuție au fost:

  1. Salarizarea personalului TESA și de deservire, personal care nu a beneficiat de aplicarea etapizată a Legii 153/2017. S-au discutat variantele posibile pentru repararea acestei nedreptăți iar ca variante de lucru s-au luat în calcul încadrarea lor pe Anexa VII sau II a Legii salarizării sau acordarea unei creșteri salariale decente în perspectiva rectificării bugetare. Reprezentanții aflați la masa negocierilor s-au angajat să calculeze impactul bugetar și să continue discuțiile cu Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor până la găsirea soluției optime.
  2. Raportarea sporului de condiții la salariul aflat în plată pentru toți salariații din sistem, solicitare pentru care există calculat impactul bugetar care nu este unul mare în opinia noastră. Ministerul Muncii ia în calcul identificarea mecanismului legislativ care să permită acest lucru.
  3. Finalizarea acordării stimulentului de risc tuturor salariaților din asistența socială care au fost izolați la locul de muncă în perioada stării de urgență. Ministerul Muncii face toate demersurile pentru a se achita de această sarcină, apar piedici din cauza inexactității cu care au fost întocmite solicitările, dar dorește să colaboreze cu SANITAS pentru a debloca și rezolva problemele punctual, acolo unde acestea există.
  4. Întocmirea unui calendar care să ofere o justă predictibilitate de aplicare a creșterilor salariale prevăzute de Legea 153/2017, dar amânate prin documente legislative ulterioare, pentru angajații care nu le-au primit încă.
  5. Aplicarea integrală a prevederilor Legii nr. 56/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19, mai ales aprobarea dosarelor pentru acordarea pensiei de urmaș copiilor salariaților din sănătate decedați în urma infectării cu SARS-COV-2 și achitarea acestor drepturi. Domnul Ministru a dispus verificarea și rezolvarea fiecărui caz în parte.
  6. Revizuirea Legii salarizării unitare a personalului bugetar, jalon obligatoriu în PNRR, revizuire care se va face cu asistență tehnică de la Banca Mondială. Federația SANITAS consideră că nu se poate face o revizuire eficientă a legii până nu se finalizează aplicarea acesteia și nu se realizează o analiză complexă a rezultatelor aplicării ei!

Consultările vor continua, iar noi vom face toate demersurile pentru a ne atinge obiectivele, chiar dacă, după criza creșterii prețurilor la energie electrică și gaze, acum România se confruntă cu criza provocată de războiul ruso-ucrainean și cheltuieli generate de aceasta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *