Deşi ieri ar fi fost termenul limită pentru elaborarea unui nou regulament de sporuri pentru cadrele medicale, odată cu intrarea pe noua grilă de salarizare, guvernanţii şi sindicaliştii din Sănătate nu au ajuns la un consens în privinţa cuantumului acestora. Medicii se tem că, în ciuda salariilor mari din grile, veniturile lor vor creşte prea puţin, din cauza limitării sporurilor, iar sindicaliştii nu exclud organizarea unor proteste.

Reprezentanţii principalelor sindicate din Sănătate au avut, ieri, o întâlnire cu ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, pentru a discuta regulamentul de sporuri din sistemul medical, însă negocierile s-au încheiat fără a se stabili ceva clar.

Pe de o parte, ministrul Sănătăţii susţine că vor creşte şi salariile şi sporurile, însă cele din urmă sunt limitate. „Nu este o creştere falsă, este o creştere, dar sporurile sunt limitate la 30%, dar nu se pune problema să nu se aplice. (…) De exemplu, UPU avea sporuri de 100% , acum vor avea 85%, dar le va creşte baza. Reumatologia are 15%, chirurgia are 15%, dar, pentru prima dată, se va introduce un spor aferent orelor petrecute în sala de operaţie, ceea ce este foarte important”, a explicat Sorina Pintea.

Ministru: „Vedem cum le aşezăm”

Pintea spune că sporurile maxime vor fi până la 85%, dar trebuie să existe o limitare la 30% pe fiecare ordonator principal de credite. „Regulamentul sporurilor presupune o limită maximă de 85% şi o limită minimă, marjele sunt stabilite pentru fiecare specialitate în parte. Aceste medii, în acest moment, reprezintă 46%. Noi trebuie să ne limităm la 30%, deci, cresc şi salariile, şi sporurile, dar vedem cum le aşezăm”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Pe de altă parte, sindicaliştii spun că, atât timp cât rămâne plafonarea la 30% pe principalul ordonator de credite – aici intrând toate sporurile -, este imposibil să elaboreze un regulament de sporuri aplicabil. Prin urmare, creşterile salariale anunţate din sistemul de sănătate nu vor fi la fel de mari cum au fost prezentate.

Ministrul Sorina Pintea spune că, pentru prima dată, vor fi introduse în regulament sporuri pentru numărul de ore petrecute în sala de operaţii, pentru neurochirurgie sau cardiologie intervenţională.

„Este o situaţia paradoxală. Cel puţin, la nivel declarativ, vorbim despre sume imense care intră în sistemul de Sănătate, iar toată lumea este nemulţumită, ceea ce este în neregulă în situaţia asta”, Iulian Pope, vicepreşedinte Sanitas.

Sursa: Jurnalul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *