Chimiștii și biologii din peste 15 spitale din țară, printre care si Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, protestează împotriva inechităților din Legea salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice, printr-o grevă spontană, azi 7 martie, între orele 09.00și 11.00.

Printre spitalele organizatoare sunt următoarele: Spitalul Lehliu Gara, Călărași; Spitalul PNF Leamna, Dolj; Spitalul Municipal dr. Gavril Curteanu, Oradea; Spitalul Județean, Vâlcea; Spitalul Județean, Botoșani; SCJU Craiova; Spitalul Segarcea, Dolj; Spitalul Județean de Urgenta, Satu Mare; SJU Neamț; Spitalul Municipal, Curtea de Argeș; Spitalul de Pediatrie, Pitești; Spitalul Sf. Spiridon, Mioveni; Spitalul Județean de Urgență, Pitești; SCJU Timișoara și SJU Slatina.

În data de 14.02.2018, 652 de biologi, biochimiști și chimiști din sistemul sanitar și învățământul medical superior, au semnat un memoriu în care se cerea modificarea grilelor de salarizare din Legea cadru 153/2017 pentru aceste categorii profesionale, și care a fost depus ulterior la cabinetul Primului Ministru, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății și la Camera Deputaților.

Numărul semnăturilor de susținere a acestui memoriu este în continuă creștere ajungând în prezent la 830 de persoane pe măsura ce acest demers este mediatizat. Până la intrarea în vigoare a prezentei legi, salariile biologilor/biochimiștilor/chimiștilor principali erau aproximativ egale cu cele ale medicilor specialiști de laborator, iar acum raportul de salarizare este de aproximativ 1 la 4.

În aceeași măsură, sunt afectați și biologii/biochimiștii/chimiștii din învățământul medical superior încadrați pe o grilă de salarizare asemănătoare, care au doctorate în țară și străinătate și care desfășoară activități de cercetare medicală concretizate prin studii publicate în reviste internaționale.

Trebuie menționat faptul că aceste categorii profesionale nu au beneficiat de alte măriri în cursul anului 2017.

„În data de 27.02.2018, în cadrul ședinței din Comisia de Sănătate din Camera Deputaților, am constatat cu surprindere că cererile noastre au fost ignorate, singura modificare, discriminatorie, a coeficienților de salarizare, apărând doar pentru grila salariaților din unitățile de medicină legală și anatomie patologică. Ne întrebăm de ce oare există deschidere doar pentru o anumită categorie?

Ținând cont că responsabilitățile și salarizarea acestor categorii profesionale sunt aproximativ egale cu cele ale medicului de laborator în toată Uniunea Europeană, conform articolelor oficiale, și deoarece biologii și chimiști din sistemul sanitar și învățământul superior pot avea în unele cazuri chiar și 12 ani de studii universitare și postuniversitare, ne manifestăm dezacordul cu privire la impunerea unor astfel de coeficienții de salarizare discriminatorii !

Având în vedere că am epuizat toate demersurile legale și, așa cum am menționat în Memoriul susținut de 830 de biologi, biochimiști și chimiști din sistemul sanitar și învățământul medical superior, ne vedem forțați ca astăzi, 07.03.2018, să intrăm în grevă spontană timp de două ore, între orele 9 și 11.

Acțiunile noastre vor continua până la rezolvarea problemelor, dar mai ales până când profesiile noastre vor fi respectate și apreciate la adevărata lor valoare”, este poziția chimiștilor și biologilor din spitale.

Sursa: satmareanul.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *