Dependenţa de jocuri video este de acum, oficial, o tulburare psihică. Este decizia luată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care trage un semnal de alarmă: adolescenţii şi adulţii care se aventurează cu orele în lumi virtuale sunt la fel de vulnerabili precum dependenţii de droguri.

În mreaja jocurilor video, cad 2,6 miliarde de oameni din toată lumea. Aproape 80 de milioane dintre ei sunt dependenţi, avertizează medicii.

MATILDA ZĂVOIANU, medic psihiatru:
La început, este o pasiune apoi devine o obișnuința, obsesie, apoi devine un comportament nociv.

Este motivul pentru care  Organizaţia Mondială a Sănătăţii a introdus dependenţa de jocurile video pe lista tulburărilor mintale.

MATILDA ZĂVOIANU, medic psihiatru:
Jocurile video activeaza exact același sistem de recompensie din creier pe care îl activeaza drogurile sau alcoolul.

Pentru ca o persoană să fie diagnosticată cu o astfel de dependenţă, e suficient să manifeste, timp de un an, o ”tulburare de control”, să acorde ”o prioritate ridicată jocului” şi să continue să se joace ”în ciuda consecinţelor negative’.

GABRIEL DIACONU, medic psihiatru:
Asta spune OMS-ul. Astfel de lucruri se întâmpla și sunt de natura sa ne produca ingrijoare puteți s ava uitați în partea celalata sau nu, cert e ca mai devreme sau mai taryiu va trebui sa vb despre ea

SORINA PINTEA, ninistrul Sănătăţii:
Legea sănătăţii mintale este în fază avansată, este deja în Parlament. Sunt convinsa că cei din comisia de specialitate, care se ocupă de elaborarea acestei legi, va lua în calcul acest aspect.

În ultimii ani, s-a înregistrat o creştere alarmantă a numărului de morţi subite asociate jocurilor video. În 2014, o tânără de 27 de ani din China a decedat, după ce s-a jucat timp de zece ore fără întrerupere. Iar acum trei ani, un adolescent din Rusia a murit după 22 de zile de joc continuu, cu scurte pauze de somn.

Sursa: https://observator.tv/social/depedenta-jocuri-video-oficial-boala-mintala-romania-nu-are-statistici-257600.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *