Inițiativă sindicală internațională: 29 octombrie 2021 – „Investiții și muncă decentă în servicii sociale”

0
1063

Federația Europeană a Sindicatelor din Servicii Publice (EPSU), Confederația Sindicală Internațională (ITUC), Federația Internațională (a Lucrătorilor) din Servicii Publice (PSI), la care s-au alăturat și alte organizații sindicale internaționale, au decis ca 29 octombrie 2021 să marcheze Ziua globală de acțiune pentru investiții și muncă decentă în domeniul serviciilor sociale.

Serviciile sociale au fost neglijate de prea mult timp de către politicile europene și naționale, ducând la o stare de fapt în care oamenii au devenit mărfuri de care pot profita companiile private. Multe astfel de companii nu respectă drepturile lucrătorilor sau drepturile sindicatelor. În schimb, fac profit în detrimentul condițiilor bune de muncă și al sănătății și siguranței beneficiarilor acestor servicii sociale. Din cauza condițiilor de muncă precare și a salariilor reduse din sector, aproximativ 421.000 de lucrători din domeniul asistenței sociale au părăsit profesia.

Izbucnirea pandemiei de COVID-19 a amplificat multe dintre problemele existente în serviciile de îngrijire, cum ar fi: lipsa finanțării, număr mult subdimensionat de personal, creșterea riscurilor psihosociale sau privatizarea serviciilor de asistență socială. La începutul pandemiei, mulți lucrători din asistența socială, aflați în prima linie de luptă cu efectele virusului, au considerat că apelurile lor pentru o mai bună protecție au fost ignorate și, în ciuda eforturilor depuse, adesea nu au putut să-i protejeze pe cei pe care îi îngrijesc. În consecință, jumătate din decesele legate de COVID-19 din Europa în primul val de pandemie au avut loc în unități rezidențiale de asistență socială. Împreună cu Forumul european al persoanelor cu dizabilități și Age Platform Europe, EPSU a solicitat Parlamentului European o comisie de anchetă cu privire la gestionarea defectuoasă, de-a dreptul devastatoare a pandemiei în instituțiile de îngrijire pe termen lung. Apelul a fost susținut de 88 de deputați din 6 grupuri politice.

În ultima perioadă, la nivel european și la nivel național în multe țări europene, pandemia a generat o tendință din ce în ce mai mare de recunoaștere a problemelor  lucrătorilor din serviciile sociale. De exemplu, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat recent pregătirea unei strategii europene de îngrijire. Și la nivel regional, în raportul ”Ieşirea din pandemie”, OMS-Europa solicită mai multe investiții în asistență socială. Dar recunoașterea nu este suficientă. Noi, sindicatele, trebuie să continuăm să susținem această tendință și să acordăm o atenție sporită acțiunilor care vor asigura niveluri de personal bazate pe nevoi, salarii mai mari, dialog social consolidat și negocieri colective, mai multe cheltuieli publice, condiții mai bune de muncă și sănătate și siguranță la locul de muncă pentru toți lucrătorii din asistența socială.

Toate acțiunile sindicale europene și internaționale din săptămâna 25 – 29 octombrie 2021 au ca obiective comune:

1. Creșterea finanțării și a investițiilor în serviciile publice, în general, pentru a garanta o asistență accesibilă și de calitate și pentru a realiza dreptul la îngrijire;

2. Creșterea salariilor și îmbunătățirea condițiilor de muncă în asistența socială, asigurând, printre altele, niveluri adecvate de personal angaja, în funcție de nevoi.

3. Îmbunătățirea sănătății și securității la locul de muncă pentru lucrătorii din domeniul îngrijirii, printre altele, atrăgând o atenție sporită asupra nevoilor acestora în următoarea strategie a Sănătății și Securității în Muncă din UE și elaborând o directivă distinctă privind riscurile și stresul psihosocial.

4. Adoptarea unei abordări integrate a serviciilor sociale, cu accent pe furnizarea de servicii de calitate pe tot parcursul ciclului de viață și o atenție specială pentru îngrijirea copiilor, a persoanelor cu dizabilități, a persoanelor vulnerabile și a persoanelor în vârstă.

5. Recunoaşterea COVID-19 ca boală profesională și creşterea gradului de conștientizare a riscurilor pe termen lung generate de infectarea cu SARS-CoV-2;

6. Consolidarea negocierilor colective și a dialogului social în asistența socială.

7. Investigarea eşecurilor serviciilor de îngrijire pe termen lung și responsabilizarea factorilor de decizie. În UE dorim un comitet de anchetă și susținem cererile sindicatelor pentru realizarea unor anchete naționale pe acest subiect;

8. Inversarea tendinţei în creștere de privatizare a serviciilor de îngrijire și investigarea profitului obținut în urma serviciilor private de asistență socială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *