HERMINA WALCH-KAMINSKI
Primul director al Școlii de Infirmiere de Stat din cadrul Spitalului Colentina.
(n. 5 octombrie 1864, Bucureşti – d. 19 mai 1946, Bucureşti)
Nu se cunosc prea multe despre această admirabilă femeie care apare în arhivele Universității din București ca prima absolventă a două facultăți și, totodată, prima femeie care-și ia doctoratul în medicină la această instituție.
Fiica unui refugiat politic austriac, a urmat cursurile liceale la “Sfântul Sava” şi “Mihai Viteazul” din Bucureşti, luându-şi bacalaureatul în anul 1883. A urmat apoi în paralel Facultatea de Ştiinţe şi cea de Medicină din Bucureşti, absolvite în 1886 şi 1887.
În anul 1890 a susţinut teza de doctorat cu tema “Studiu asupra stării higienice a Şcolilor publice din Bucureşti”.
A lucrat pe rând ca medic la Fabrica de tutun ş ichibrituri (1897), ca inspector sanitar la şcolile secundare de fete din Bucureşti, director al Şcolii de Infirmiere De Stat, înfiinţată în anul 1913, ca medic la Spitalul Colentina din Bucureşti.
În timpul Primului Război Mondial a fost director al Spitalului Militar, având grad de maior.
A participat, în 1907, la Congresul internaţional de igienă şi demografie de la Berlin, a fost membru fondator a Societăţii pentru profilaxia tuberculozei, a fost membru fondator şi a făcut parte din consiliul de conducere al Crucii Roşii.
A scris cărţi despre igienă, alimentaţie raţională, combaterea surmenajului în şcoli, manual şcolare şi de prim ajutor.
Principalele sale lucrări sunt: Rolul femeii în higiena casnică (1900), Influenţa mobilierului şcolar asupra deviaţiunilor coloanei vertebrale (1908), Miopia în şcoalele secundare de fete şi Mijloacele educative (1909).